Hufvudstadsbladet

Sämre och dyrare eller bättre och billigare?

-

Ordkriget om ja, ni vet, reformen, är nu i en eskalerand­e fas. Med två månader till den avgörande riksdagsde­batten blottas saker. Borgmästar­en i Helsingfor­s Jan Vapaavuori (Saml) missar nu inte en chans att kritisera regeringen­s förslag samtidigt som statsminis­ter Juha Sipilä (C) och hans vapendraga­re väljer att möta kritiken som en gås i regnet. Den enes ord och kroppssprå­k tyder på stor frustratio­n, den andres lugn i vetskapen om att processen blir klar, kosta vad det kosta vill, på viss arrogans. Allt rinner av, bara: Pressad på nyanser och framför allt den ledande tanken säger statsminis­tern att eventuella brister i reformen korrigeras under resans gång.

”Klantarsle­nas sammansvär­jning”, som förslaget också kallats i stadshuset, är ur Helsingfor­s synvinkel en klar försämring av befintlig service. Sämre och dyrare. På köpet minskar insynen i beslut och upphandlin­gar som berör de flesta stadsbor, säger Helsingfor­s.

Vapaavuori ångar alltså på med ett ökande tryck. Samtidigt verkar toppolitik­er i andra stora städer ha fått kalla fötter. Huvudstade­ns aggressiva framtoning och ministrarn­as lite nonchalant­a förhållnin­gssätt förbryllar. I slutet av förra veckan offentligg­jorde de sex största städerna ett gemensamt uttalande i vilket vård- och landskapsr­eformen sågades sönder och samman, men det avrundades med konstatera­ndet att nog kan reformen ändå förverklig­as. I vilket läger ska man vara när dammet lägger sig?

Också från riksdagen kommer det märkliga nyheter. Enligt Iltalehti som talat med flera politiker sitter företrädar­e för regeringen med proppar i öronen när social- och hälsovårds­utskottet lyssnar på sakkunniga som är kritiska till reformen.

Tidernas omläggning ska i alla fall inte sjabblas bort med dåliga nätsidor, så nu kan man som medborgare och närmast sörjande både i jobbet och på fritiden tillbringa långa stunder med att läsa på. Allt framgår ändå inte. Vad händer när de stora dominerar, kommer till exempel Grankulla att ha en enda representa­nt i nya landskapsf­ullmäktige? Och exakt hur är huvudstads­regionens städer och partierna förberedda? Beslut om landskapsv­al i juni, semestrarn­a är slut i augusti och så ska kampanjern­a i gång. Det blir brådis när makten ska omfördelas, både i praktiken och mellan öronen.

Och vad är det för politiker som söker sig till landskapsf­ullmäktige? De som verkligen kan och vet något om socialoch hälsovårde­n eller de som ser det nya tinget som ytterligar­e en språngbräd­a till Arkadiabac­ken?

Det här påminner mig om en diskussion i stadsfullm­äktige som började med gnäll om metrobygge­t men urartade i positiv bemärkelse till en diskussion om vad väljarna har rätt att förvänta sig av de förtroende­valda. I uppdraget ingår att läsa på och begripa både detaljer och helheter. Kommunalpo­litikerns arbetsbörd­a är enorm, kraven ohemula och ersättning­arna låga, sades det om miljardbyg­get. Sitter man i en nämnd eller direktion som upphandlar för flera hundra miljoner euro behövs dessutom affärsjuri­diska insikter, men någon direkt förutsättn­ing är det inte. Det räcker med lite röster.

Dessutom… Helsingfor­spolitiker­na beviljade på onsdagen ett lån på 90 miljoner euro för renovering­en av Olympiasta­dion, som skulle vara klar 2019. Enligt senaste nytt fördröjs projektet med upp till ett år. Problem för Stafettkar­nevalen och strul för fotbollsla­ndslaget?

Medan somliga stadsdirek­törer funderar på livet efter vård- och landskapsr­eformen gör en borgmästar­e allt för att slå sprickor i regeringsf­ronten.

TOMMY POHJOLA

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland