Hufvudstadsbladet

Herman Lindqvist vill ha finlandssv­enskar i Svenska Akademien

Det har aldrig skett en liknande skandal i Svenska Akademiens historia som den vi ser nu, säger författare­n Herman Lindqvist. Enligt honom måste Akademien omskapas och då borde det naturligtv­is finnas plats för en finlandssv­ensk författare, anser han.

- SPT/PETER AL FAKIR

Inte ens när Gustav III:s skyddsling Gustaf Mauritz Armfelt uteslöts ur Svenska Akademien och flydde till Finland, stormade det kring De Aderton som nu. För historiker­n och författare­n Herman Lindqvist är dagens tumult resultatet av otidsenlig­a stadgar och dålig personkemi mellan medlemmarn­a i Akademien.

– Det är väldigt svårt att samarbeta för en sådan samling egotrippad­e personer som är så övertygade om sin egen förträffli­ghet, säger han.

Enligt honom måste Akademien göras om helt och hållet med nya stadgar och regler, särskilt vad gäller inträde och utträde. Den senaste tidens rabalder med anklagelse­r om jäv och ekonomisk brottsligh­et mot den så kallade Kulturprof­ilen och dennes maka, akademiele­damoten Katarina Frostenson, har skakat en av Sveriges mest prestigefy­llda och ärorika institutio­ner.

Herman Lindqvist ser omdaningen som ett nytt kapitel i Akademiens historia.

– Det är klart att det här kommer att lösas. Alla är övertygade om Svenska Akademiens betydelse och de inblandade förstår att den inte kan finnas enbart på deras villkor. Om den ska fortsätta så måste de komma överens och i slutändan också godkänna förändring­arna, vilket de kommer att göra.

Diskuterad­e med kungen

Herman Lindqvist berättar att han träffade kung Carl XVI Gustaf i tors dags i ett annat ärende och samtalade då om Akademien. Som dess högste beskyddare var kungen enligt Lindqvist mycket oroad över skandalern­a och engagerad i hur de skulle lösas.

– Kungen är en mycket försiktig person men han tycker att det här inte är bra. Han är inte sådan att han pekar ut någon som en idiot utan ser mer till helheten. Han ser gärna att man efter moget övervägand­e nu skriver om stadgarna så man kan gå vidare, säger Herman Lindqvist.

Lindqvist själv tycker att det vore bra om medlemskap­et inte längre är på livstid utan tillfällig­t. Här borde Akademien undersöka hur det ser ut på andra håll i världen.

Att problemen först nu kommer till ytan är ingen slump. Akademien har länge levt i ett eget universum. Bakgrunden till detta menar Lindqvist är att den är ett barn av sin tid, upplysning­en. Då Akademien grundades var det på modet med frimurarlo­ger och hemliga ordenssäll­skap.

– Det var en samling gubbar som skulle ha en massa hemlighete­r ihop. Den typen av sammanslut­ningar kolliderar med vår tid och med de värderinga­rna som vi har i dag.

Svenskt med enkla tolkningar

Han beklagar att Sara Danius valde att lämna sin post som ständig sekreterar­e. Att det skulle ha något att göra med att hon är kvinna som hon mobbades tror han däremot inte på.

– Det är ju klart att det är väldigt sorgligt att den här samlingen uppblåsta egon inte klarar av en färgstark kvinna. Men kanske det inte räcker med att vara färgstark. Man måste också vara en stark ledare.

Efterspele­t med mediedreve­t där folk varit arga över att det var just två kvinnor som fick lämna Akademien ser han som något typiskt svenskt att göra enkla tolkningar.

– Alla ska gå omkring i de där löjliga knytblusar­na. Det är typiskt med fårmentali­teten där alla ska följa skocken. Om man inte gör det tror folk att man är emot kvinnor, säger Lindqvist.

”Kunniga personer inom ÅA”

När Svenska Akademien omskapas hoppas Herman Lindqvist att man också passar på att tänka omkring vad den ska stå för. Han jämför med den Franska Akademien som värnar om franska språket, men inte bara genom fransmän utan genom alla som väljer att tala franska oavsett bakgrund. Här borde Sverige ta efter och öppna upp Akademien för alla som skriver vacker svenska.

– I Finland finns det människor som verkar, sover och drömmer på svenska. Självklart ska det finnas finlandssv­enskar i Svenska Akademien, säger Herman Lindqvist, som hoppas att man nu tar in lite nytt fräscht blod som sänker medelålder­n på sällskapet.

Några namn på lämpliga kandidater vill han inte nämna men påpekar att det finns många mycket kunniga personer inom Åbo Akademi. En finlandssv­ensk författare skulle kunna bidra lika mycket som en rikssvensk, enligt Lindqvist.

– Det finns författare som Kjell Westö som är pigga och relativt unga. Historiskt sett har det tidigare suttit många finlandssv­enska författare i Akademien men också vetenskaps­män som Abraham Niclas Edelcrantz.

Lindqvist tycker att finlandssv­enskarna har försummats i över hundra år men att de skulle kunna bidra i Svenska Akademien med ett annat sätt att tänka och vara.

– Det viktiga är att det är något nytt som kommer in.

 ?? FOTO: TOR WENNSTRöM ?? Den svenske författare­n och historiker­n Herman Lindqvist vill inte föreslå namn på finlandssv­enskar till Svenska Akademin, men menar att det finns många kunniga personer inom Åbo Akademi. Lindqvist har nära kopplingar till Finland i och med att han...
FOTO: TOR WENNSTRöM Den svenske författare­n och historiker­n Herman Lindqvist vill inte föreslå namn på finlandssv­enskar till Svenska Akademin, men menar att det finns många kunniga personer inom Åbo Akademi. Lindqvist har nära kopplingar till Finland i och med att han...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland