Hufvudstadsbladet

Expert: Låst läge i säkerhetsr­ådet om Syrien

USA, Frankrike och Storbritan­nien vill att FN:s säkerhetsr­åd beslutar om en utredning om kemvapenat­tacker i Syrien. Men läget i rådet är låst och Ryssland – som redan lagt in veto mot en rad likande förslag – lär rösta ner även denna resolution, enligt Da

- TT/CAJSA COLLIN

Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har redan skickat experter till Syrien för att utreda om kemiska vapen använts, och i så fall vilken typ, i den syriska staden Douma i förra veckan.

Men säkerhetsr­ådet har hittills inte kunnat komma överrens om en mer omfattande utredning som även skulle titta på vem som ligger bakom attacken. Liknande utredninga­r av tidigare incidenter har visat på att syriska styrkor använt sig av kemvapen vid ett 20-tal tillfällen.

Enligt det förslag som nu lagts fram av USA, Storbritan­nien och Frankrike skulle OPCW få i uppdrag att göra en utredning och komma med en rapport inom en månad, skriver AFP. I förslaget ingår även att humanitär hjälp ska kunna nå det syriska folket och ett krav på att Syrien deltar i FN-ledda fredssamta­l.

– Trots att tre av länderna i rådet redan har bestämt sig (för att kemvapen använts) och agerat utifrån egen informatio­n att regimen ligger bakom, är det ändå viktigt att man får till en ordentlig utredning. Det är det sättet man kommit överrens om att man ska hantera händelser som den i Douma på, säger Sipris chef Dan Smith till TT.

Man bör vara väldigt försiktig med att använda militära instrument. Även om jag inte är säker på att det blir framgångsr­ikt, tror jag att det är absolut nödvändigt att försöka på diplomatis­k väg först. Dan Smith Chef på fredsforsk­ningsinsti­tutet Sipri

Sverige har lagt fram förslag

Men det är osannolikt att en resolution som lagts fram av USA eller Ryssland skulle gå igenom. Det kan dock finnas möjlighete­r för andra länder som uppfattas som mer neutrala att lägga fram förslag som kan accepteras av både USA och Ryssland, säger Dan Smith.

– Ett annat land kan gå in och försöka hitta en kompromiss som kan accepteras av båda sidor.

Sverige försökte tidigare i veckan, förgäves, lägga fram ett förslag om att FN:s generalsek­reterare António Guterres skulle utse en expertpane­l som skulle utreda händelsern­a i Douma. Den svenska delegation­en har sagt sig villig att fortsätta försöka medla.

– Sveriges oberoende ställning internatio­nellt ger landet en god möjlighet att lägga fram en resolution. Men det betyder inte att det kommer att fungera eftersom Sverige också ses som allierad med väst. Men det är väl värt ett försök, säger Dan Smith.

Komplicera­d konflikt

USA, Storbritan­nien och Frankrike har beskrivit sin attack mot Syrien som ett svar på den påstådda kemvapenat­tacken. Men så enkelt är det inte, enligt Dan Smith. Det går inte att bara att fokusera på frågan om användning­en av kemiska vapen i Syrien utan att titta på konflikten i stort, säger han.

– USA, Frankrike och Storbritan­nien är alla involverad­e i konflikten i Syrien och har varit det i flera år. Vad är deras mål i konflikten i stort och hur speglar deras agerande mot användning­en av kemiska vapen i landet dessa övergripan­de mål i konflikten? Det hör vi ingenting om.

Just därför är det också viktigt att i första hand undvika militära anfall och i stället försöka hitta diplomatis­ka lösningar, säger han.

– Kriget är inte bara hemskt utan även otroligt komplicera­t med flera olika inblandade grupper och allianser som ändras hela tiden. Därför bör man vara väldigt försiktig med att använda militära instrument. Även om jag inte är säker på att det blir framgångsr­ikt, tror jag att det är absolut nödvändigt att försöka på diplomatis­k väg först.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland