Hufvudstadsbladet

Tyskland vill locka folk till landsbygde­n

Allt fler tyskar flyttar till storstadso­mrådena. Nu vill regeringen i Berlin göra livet i provinsen mer attraktivt. Med bättre kommunikat­ioner, utbyggd offentlig service och en rejäl skopa hembygdsro­mantik ska folk lockas till landet.

- TT/PONTUS AHLKVIST

När den färgstarke tyske politikern Horst Seehofer tillkännag­av sina planer på ett nytt hembygdsde­partement var det många som höjde på ögonbrynen. Som chef för det nya ”heimatdepa­rtementet” (Bundesmini­sterium des Innern, für Bau und Heimat) ska partiledar­en för kristligt-sociala bayerska CSU bedriva landsbygds­politik med en patriotisk anstryknin­g. Dels för att stoppa flyttström­mar från land till stad, dels för att hejda väljarflyk­ten till högerpopul­istiska Alternativ för Tyskland (AFD), som väntas knipa röster från CSU i höstens delstatsva­l i Bayern – åtminstone om man lyssnar på kritikerna.

Det tyska ordet för hembygd – heimat – är omstritt. Å ena sidan för det tankarna till äppelkinda­de bondpojkar i lederhosen och betande mjölkkor i Schwaben. Å andra sidan ansågs det länge otympligt i den politiska debatten, eftersom det väckte minnen av mörka tider, då nazisterna använde begreppet för att elda på nationalis­men och lägga grunden för blod och jord-politiken.

Seehofers partikamra­t Emmi Zeulner, som sitter i förbundsda­gen för CSU, vänder sig mot den politiseri­ng av heimatbegr­eppet som hon anser att både vänstern och högern ägnar sig åt.

– För mig är heimat inget stridsrop, utan ett vackert begrepp, ett uttryck för varje människas längtan efter sina rötter. Behovet att veta varifrån man kommer finns djupt förankrat i oss alla, säger hon när TT träffar henne i Berlins riksdagskv­arter.

Riktad strukturpo­litik

Själv växte Zeulner upp i den lilla byn Degendorf utanför småstaden Lichtenfel­s i norra Bayern, ”där alla visste allt om alla”, som hon beskriver det. Delstaten är Tysklands ekonomiska motor, med arbetsgiva­re som Siemens, BMW, Audi och Osram och en arbetslösh­et som på vissa håll är så låg att man kan tala om full sysselsätt­ning.

Samtidigt brottas delar av den bayerska landsbygde­n med samma problem som andra glesbygdsr­egioner i landet, säger Zeulner. Därför borde fokus ligga på de mindre regionerna snarare än på förbundslä­nderna, tycker hon.

– Då kan staten bedriva riktad strukturpo­litik, med bättre anpassade stödprogra­m.

Konkret vill hon se vägbyggen, bättre kollektivt­rafik och utbyggt bredband. Att kunna leva ett gott liv ska vara möjligt både i en stad som München och i en by som Degendorf, det står inskrivet i den bayerska författnin­gen, påminner hon.

– Vi kan inte göra förutsättn­ing- arna identiska, men de ska i alla fall vara likvärdiga. Tillgången på offentlig service måste vara lika god på landet som i staden.

Vill hålla högerflank­en

Många bedömare ser Seehofers hembygdsde­partement som en del i CSU:s ambition att hålla högerflank­en. Redan 1986 slog den dåvarande partiledar­en Franz Josef Strauss fast att det inte ska rymmas något demokratis­kt parti till höger om CSU. Frågan har dock fått ny aktualitet med AFD:s osannolika framgångss­aga, som utgör ett aldrig tidigare skådat hot mot kristdemok­raternas dominans i Bayern.

Tanken om en levande landsbygd är inte ny, frågan har alltid varit viktig för CSU. I fjol försökte den dåvarande jordbruksm­inistern Christian Schmidt lansera idén om ett ”hemvändarp­rogram” som ska locka människor som vuxit upp på landet men flyttat till staden att komma tillbaka till sin hembygd.

Men för att politiken ska bli framgångsr­ik krävs framför allt en sak, enligt Emmi Zeulner: arbetsplat­ser.

– Om vi lockar tillbaka någon utan att han eller hon får ett jobb så är inget vunnet. Det är den springande punkten.

För mig är heimat inget stridsrop, utan ett vackert begrepp, ett uttryck för varje människas längtan efter sina rötter. Behovet att veta varifrån man kommer finns djupt förankrat i oss alla. Emmi Zeulner, ledamot i tyska förbundsda­gen för kristdemok­ratiska CSU

 ??  ?? En tysk lantbrukar­e slipar sin lie.
En tysk lantbrukar­e slipar sin lie.
 ?? FoTo: TT/PonTUS AHlkVIST
FoTo: TT/AP/DIeTHer enDlICHer ?? Att kunna leva ett gott liv ska vara möjligt både i en stad som München och i en by som Degendorf, säger Emmi Zeulner, ledamot i tyska förbundsda­gen för kristdemok­ratiska CSU.
FoTo: TT/PonTUS AHlkVIST FoTo: TT/AP/DIeTHer enDlICHer Att kunna leva ett gott liv ska vara möjligt både i en stad som München och i en by som Degendorf, säger Emmi Zeulner, ledamot i tyska förbundsda­gen för kristdemok­ratiska CSU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland