Hufvudstadsbladet

En del banker tar ännu hänsyn

- SAKARI AALTONEN Helsingfor­s

BANKER Eeva Nordman (HBL 11.4) ”undrar om det finns en enda bank i Finland som tar hänsyn till seniorerna och personerna med funktionsn­edsättning”. Åtminstone i viss mån kvalificer­ar sig Danske Bank. Det är nämligen fortfarand­e möjligt att logga in där med ett, ja, papperskor­t. Det behövs ingen smarttelef­on och inte heller en extra, svåranvänd­bar apparat i Nordeastil.

Om jag minns rätt var Nordeas argument för nämnda apparat säkerhet – den skulle vara säkrare än papperskor­tet. Må så vara. Men varför gjordes apparaten också svårare att använda än papperskor­tet? Vad tjänade det till?

Koderna på Nordeas ”gamla” kort var små, men i alla fall tryckta svart på vitt. Den ”nya” apparatens koder är större, men mörkblå på – ljusgrått. Ja, ljusgrått. Eller är det ljusgrönt? Jag är inte säker. Vitt är det inte.

Ännu värre är koderna. På papperskor­tet var de fyrsiffrig­a. Till exempel 9412. Apparatens är niosiffrig­a. Till exempel 445 873 192. När man använder nätbanken, måste man alltså överföra nio siffror från apparatens lilla display till datorns tangenter. I situatione­r som denna märker man sin hjärnas begränsade kapacitet. Jag kan hålla fyra siffror i minnet den korta tid det tar att titta på kor- tet och sen mata in dem, alla fyra. Men nio är för mycket. Så jag måste växla mellan apparaten och datorn åtminstone två gånger. Nej, tre gånger. Tre siffror i taget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland