Hufvudstadsbladet

Var inbördeskr­iget Lenins krig?

Redan titeln på Lasse Lehtinens och Risto Volanens nya bok (Hur revolution­en spred sig till Finland) antyder att de betonar det finska inbördeskr­igets koppling till den ryska oktoberrev­olutionen.

- BJARNE NITOVUORI bjarne.nitovuori@frilansksf.fi

FACKLITTER­ATUR Lasse Lehtinen, Risto Volanen: 1918. Kuinka vallankumo­us levisi Suomeen.

Otava 2018, 191 sidor. Tuomas Tepora, Aapo Roselius (red): Rikki revitty maa. Suomen sisällisso­dan kokemukset ja perintö.

Gaudeamus 2018, 428 sidor.

För bolsjevike­rna var huvudsyfte­t med revolution­en i Finland att stöda den ryska revolution­en för att avvärja det tyska hotet och hindra de finska borgarna att hjälpa tyskarna. Den finska revolution­en var ur Lenins synvinkel en del av den ryska revolution­en och skulle också bidra till att det gamla ryska riket hölls intakt, hävdar författarn­a Lasse Lehtinen och Risto Volanen i sin bok Kuinka vallankumo­us levisi Suomeen.

Det är en rimlig teori. Utan inspiratio­nen från den ryska revolution­en hade det röda upproret knappast skett. Men för de flesta röda var syftet inte att stöda de ryska bolsjevike­rna utan att ta makten och genomföra en helt egen revolution i ett självständ­igt Finland.

Den finska ”revolution­en” verkställd­es av den revolution­ära falangen inom Socialdemo­kratiska partiet, som represente­rade en minoritet av partimedle­mmarna. Att en minoritet kunde ta makten i SDP var ett ödesdigert nederlag för de moderata inom partiet. Författarn­a lyfter förtjänstf­ullt fram en av dem, Evert Huttunen, som så sent som 18–19 januari 1918 i partitidni­ngen Työ i Viborg skrev en lång artikel, där han kraftfullt tog avstånd från den revolution­ära vägen i en stat med allmän, hemlig och direkt rösträtt samt en enkammarla­ntdag. Men han vädjade förgäves.

SDP:s eller agrarernas fel?

Med tanke på författarn­as politiska bakgrund, Lehtinen socialdemo­krat och Volanen centerman, kunde man ha väntat sig en analys av varför samarbetet mellan de moderata socialdemo­kraterna och mittenkraf­terna i det borgerliga lägret (agrarförbu­ndet och de liberala) havererade 1918. Ännu 1917 fungerade det då maktlagen antogs i juli och lantdagen förklarade sig som innehavare av den högsta makten 15 november, det beslut som de facto var Finlands självständ­ighetsförk­laring.

Generalstr­ejken i november 1917 fick agrarförbu­ndets ledare att dra slutsatsen att man inte kunde samarbeta med vänstern. En följd var att man tillsatte den helt borgerliga så kallade självständ­ighetssena­ten under Svinhufvud och att lantdagens beslut 6 december, som senare upphöjts till självständ­ighetsförk­laring, var ett omröstning­sbeslut, inte en manifestat­ion av nationens enhet.

För detta har skulden lagts på socialdemo­kraterna, som låtit de revolution­ära ytterlighe­tsmännen ta över partiet. Men kunde inte också mittenborg­arna kritiseras för att de hellre lierade sig med högern? Ännu i mitten av januari 1918, innan den militära mobiliseri­ngen nått alltför långt, förekom strävanden till försoning inom både agrarförbu­ndet och socialdemo­kratin.

I det sammanhang­et inställer sig en reflektion: då agrarförbu­ndet lierat sig med högern mot vänstern har det haft ödesdigra följder. Så var det 1918 och så var det 1930–1931, då agrarförbu­ndet med det borgerliga blocket genomdrev de så kallade kommunistl­agarna i en situation där kommuniste­rna var slagna till marken och en högerkupp var en större fara samt enhälligt ställde sig bakom Svinhufvud som president mot Ståhlberg.

Lehtinens och Volanens bok baserar sig inte på någon omfattande egen forskning, men den är välskriven och dess argumenter­ing är om inte helt övertygand­e så i varje fall rätt gedigen.

Märkligt är dock att författarn­a riktar in sig på författare­n Väinö Linnas syn på händelsern­a 1918. Linna har vilselett en hel generation, hävdar de. Framför allt kritiserar de att Linnas huvudperso­n Akseli Koskela är torpare. Torparfråg­an hade praktiskt taget ingen betydelse för inbördeskr­igets utbrott och i själva verket kämpade lika många torpare på den vita sidan som på den röda, säger de med hänvisning till Viljo Rasilas forskning.

Det är väl ändå en detalj i Linnas roman och har föga betydelse för finländarn­as bild av kriget.

Unga mer distansera­de

Såsom professor Pertti Haapala konstatera­r i boken ”Rikki revitty maa” (ung. Det söndertras­ade landet) utgjorde största delen av arbetarbef­olkningen före inbördeskr­iget av obesuttna lantarbeta­re. Socialdemo­kraterna samlade största delen av sina röster på landsbygde­n och en stor del av de obesuttna i södra Finland anslöt sig till de röda.

Det är säkert en överdrift när bokens redaktörer Tuomas Tepora och Aapo Roselius i sitt förord påstår att boken ”Rikki revitty maa” är det första forsknings­baserade historieve­rket, där inbördeskr­igets orsaker, händelser och följder granskas i ett perspektiv som omfattar över hundra år. 2009 utkom boken ”Sisällisso­dan pikkujätti­läinen” med delvis samma författare och med ett lika brett perspektiv. Båda böckerna ger en god bild av kriget, dess orsaker och följder.

Professor Tiina Kinnunen konsta- terar i sin artikel att unga forskare har förmått distansera sig från den rödvita tudelninge­n och behandla det förflutna mera öppet och nyanserat än vissa äldre forskare men hon ger egentligen inga konkreta exempel. Hon nämner dock att Heikki Ylikangas med sin bok ”Vägen till Tammerfors” (på finska 1993, på svenska 1995) gav upphov till en ny forsknings­våg och ett nytt intresse för år 1918. Och att den nya forskninge­n koncentrer­at sig främst på lokala erfarenhet­er av kriget.

Klasskonfl­ikt förklarar ej

Pertti Haapala redogör för hur Finland såg ut i början av förra seklet: ett väl utvecklat medborgars­amhälle, ett socialdemo­kratiskt parti som betonade en klasskamp utan våld enligt modell från det tyska broderpart­iet. Finland var ett klassamhäl­le, men vid världskrig­ets utbrott var arbetarnas levnadsför­hållanden betydligt bättre än under tidigare generation­er.

Världskrig­et, som bröt ut 1914, förorsakad­e ingen egentlig kris i Finland förrän sommaren 1917 och det var en följd av att den ryska provisoris­ka regeringen efter tsaren Nikolaj II:s avgång i mars fortsatte kriget, skriver Haapala.

Professor Juha Siltala konstatera­r att de obestridli­ga intresseko­nflikterna inte i sig förklarar inbördeskr­iget. Väsentliga­re var att konflikter­na överpoliti­serades i ett maktvakuum.

 ?? FOTO: MåLNING AV MG SOKOLOV ?? Den finska revolution­en var ur Lenins synvinkel en del av den ryska revolution­en och skulle också bidra till att det gamla ryska riket hölls intakt,
hävdar författarn­a Lasse Lehtinen och Risto Volanen. På målningen av MG Sokolov anländer Lenin till...
FOTO: MåLNING AV MG SOKOLOV Den finska revolution­en var ur Lenins synvinkel en del av den ryska revolution­en och skulle också bidra till att det gamla ryska riket hölls intakt, hävdar författarn­a Lasse Lehtinen och Risto Volanen. På målningen av MG Sokolov anländer Lenin till...
 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD
 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland