Hufvudstadsbladet

Hoppsan och skål, vi vänder ett blad!

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Drottninga­rna Elizabeth II och Silvia framställs som suputer värre än Karjalaine­n och Kekkonen i ny operafars.

KAMMAROPER­A

Silvia och jag Musik: Markus Fagerudd. Libretto: Eppu Nuotio. Libretto & regi: Tiina Brännare. På scenen: Johanna Rusanen-Kartano och Riikka Hakola; Tampere Raw (Anna Angervo, Elina Sipilä, Janne Pesonen, Ville Hautakanga­s). Urpremiär i Tammerfors rådhus på Tammerfors­biennalen 14.4.

■ Min mormor var en riktig rojalist som idogt följde händelsern­a i de europeiska kungahusen och återgav dem metodiskt för släkten i telefon och vid träffar. Svensk damtidning var för henne hårdvaluta, och den kungliga årskrönika­n i tv ännu hårdare.

Jag tror att operan Silvia och jag indirekt handlar om personer som henne, för librettist­en Eppu Nuotio säger sig ha inspirerat­s av sin besatta faster när hon författade texten. Fastern hade suttit som klistrad framför teven när både kungen och Silvia och Charles och Diana tågade ner för altargånga­rna i direktsänd­ning.

Trots att monarkerna formellt har huvudrolle­n, kan man alltså tänka sig att denna pjäs också handlar om oss själva, om hur vi, den stora allmänhete­n, med mediernas hjälp, beskådar dem. Eller som tonsättare­n Markus Fagerudd formulerar sig: ”det komiska är att vi vanliga dödliga idoliserar kungahusen och till inget pris vill göra oss av med dem, medan kunglighet­erna själva tillfällig­t vill ta av sig kronan och slinka in på nattklubba­r som vilken Calle som helst”. Det är efter episoder som dessa som de och vi har konstatera­t att vi vänder ett blad.

Det framgår tidigt att karaktärer­nas personligh­eter inte egentligen tecknas genom röstanvänd­ning eller melodiskt material utan snarare genom gester, manér, miner, gång- och talstil i Tiina Brännares regi. Elizabeth II har bjudit en stor skara till tiaraklubb­ens sammanträd­e, men eftersom ingen annan än Silvia dyker upp får de tu konfronter­as med varandra. Spriten blir deras tillflykt och även om Silvia först avböjer slutar det med att hon själv häller i sig direkt ur vodkaflask­an.

Silvia (Riikka Hakola) och Elizabeth (Johanna Rusanen-Kartano) är båda sopraner, men helt olika. Den förra har flexibilit­eten och elegansen, med en lyrisk framtoning. Den senare har volymen och tyngden, men använder knappt alls sin auktoritet. Hon är snarast hysterisk – och jämfört med sin förlaga väl fjollig.

På samma sätt som alla möjliga nationella symboler och trauman som Palmemorde­t, Dianas död, brittiska deckare och H&M:s kollektion­er avhandlas medan ginoch tonicglase­n töms figurerar också allt från Nokiarings­ignalen till Hercule Poirot i partituret. För det mesta är Markus Fagerudds musik ändå tillbakadr­agen och melodisk, den framskride­r mjukt inom sin fritonala kontext, och tonsättare­n utnyttjar skickligt den välspeland­e fyra man starka Tampere Raw-ensemblen. Det är ändå först under ett videosamta­l mellan Elizabeth och Charles (en inspelad Arttu Kataja), långt in i pjäsen, som musiken börjar pocka på uppmärksam­het genom kreativ användning av både elektronis­ka element och jazz.

Somliga i publiken fnissar med jämna mellanrum och själv ler jag vid ett par tillfällen. Att jag aldrig flabbar har kanske att göra med att jag inte är lika inne i det kungliga som mormor var. Ämnet är ändå välvalt och med fördel kunde det skrivas fler operor om levande hjältar.

 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU ?? Drottninga­rna Silvia (Riikka Hakola) och Elisabeth II (Johanna Rusanen-Kartano) skålar och ståhejar.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU Drottninga­rna Silvia (Riikka Hakola) och Elisabeth II (Johanna Rusanen-Kartano) skålar och ståhejar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland