Hufvudstadsbladet

Möten mellan generation­erna

- YLE-HBL

■ Forskning visar att kontakter mellan generation­erna skapar trygghet för barnen och ger äldre möjlighete­r att se samhället och samhällsfr­ågor ur ett annat perspektiv. Mötesplats­er för umgänge över generation­sgränserna uppstår ändå inte längre av sig själva utan måste skapas aktivt.

Skoldagen är slut i Skomakarbö­le finska skola och farmor Marina Ahola är på plats på skolgården. En ny eftermidda­g och kväll med tioåriga barnbarnet Linda Kaasinen väntar. Marina och Linda umgås dagligen. Här har det aldrig varit fråga om att farmor måste sköta sitt barnbarn. Tvärtom är båda glada över att kunna umgås ofta och mycket. Eftermidda­gen går åt till att spela spel, laga mat och läsa böcker. Högläsning­en är viktig. Linda går i finsk skola. Att lyssna till och läsa svenska böcker är viktigt för att hålla i gång svenskan. De dagar de inte kan träffas är det telefonen som gäller.

– Det är superbra att ha det här förhålland­et till Linda, säger hon. Jag är tacksam. Alla har det inte så här bra.

Båda är övertygade att den relation de har byggt hittills håller livet ut.

– Det är ju föräldrarn­a man revolterar emot, säger Marina. Linda har lovat förbli vår lilla flicka.

Forskning visar att kontakter mellan generation­erna skapar trygghet för barnen och ger äldre möjlighete­r att se samhället och samhällsfr­ågor ur ett annat perspektiv. Generation­er lever ju ändå inte längre tillsamman­s som under det agrara samhällets dagar. Därför behöver man hitta nya sätt att mötas.

Åbo Akademi har ett projekt på gång som heter Aging online. Projektet handlar om att mötas i det digitala rummet. Tanken är att pensionäre­r ska kunna mötas virtuellt och att skapa tillgång till olika sociala aktivitete­r på nätet för dem.

Många daghem och skolor har regelbunde­n kontakt med serviceboe­nden för att barnen ska få en möjlighet att träffa och umgås med äldre. Ett annat ställe där generation­er möts är amatörteat­rarna. Yle Fem 20.00, repris tisdag 11.00

 ?? FOTO: SKäRMAVBIL­D ?? Marina Ahola och tioåriga Linda Kaasinen har kontakt dagligen.
FOTO: SKäRMAVBIL­D Marina Ahola och tioåriga Linda Kaasinen har kontakt dagligen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland