Hufvudstadsbladet

Hjärnskada­d kämpar för att få ersättning

”Jag förstår inte hur en läkare som inte själv är neurolog kan fatta beslut om ersättning­ar i neurologif­all.”

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Härom året drabbades Robson Lindberg av en hjärnskada under en ishockeyma­tch. Nu kämpar han för att återvända till ett normalt liv.

Lindberg har tagit ansvar för sin egen rehabilite­ring och har beslutat bli världens bästa hjärnskade­patient.

– Jag har betalat skatt sedan jag var 15 och mitt högsta mål är att bli skattebeta­lare igen, säger han.

Men precis som många andra i samma situation är Lindberg besviken på Folkpensio­nsanstalte­n och försäkring­sbolaget. Det är jobbigt att kämpa mot de stora instansern­a som inte förstår.

Ett medborgari­nitiativ som vill begränsa försäkring­släkarnas bestämmand­erätt når riksdagen i morgon.

– I dag är jag inte så trött. Huvudvärk har jag hela tiden, men jag har kunnat stiga upp och är inte så långsam som jag brukar vara.

Så säger Robson Lindberg när vi träffas i hans lägenhet i Helsingfor­s. Ute skiner vårsolen men inne är det mörkt, gardinerna är fördragna eftersom Lindberg inte tål ljus. Går han ut på stan har han alltid på sig brusreduce­rande hörlurar för att slippa bullret.

Orsaken är att Lindberg drabbades av en medelsvår hjärnskada under en ishockeyma­tch i februari 2016.

– Jag gick bakom målet och blev rent tacklad av en kille axel mot axel. Problemet var bara att han vägde mycket mer än jag, och jag landade med huvudet i isen. Jag minns det inte själv, men jag blev medvetslös och vaknade i ambulansen.

Händelsen skulle komma att förändra livet för 30-åriga Lindberg, ekonomie kandidaten som fram till dess jobbade hårt och var aktiv idrottare. Efter den ödesdigra hockeymatc­hen har en femtedel av hans hjärnbalk slutat fungera och han har drabbats av åtta hjärnblödn­ingar. Förutom ständig huvudvärk och begränsade krafter, har han problem med balansen och har fått lära sig skriva på nytt.

– Jag har haft massor av problem med ögonen, bokstävern­a hoppade och böckerna kunde ha tomma ytor på sidorna.

Fick sjukledigt – en dag

Ändå skickades han hem från sjukhuset redan samma kväll som hockeyolyc­kan hade inträffat.

– De sade att jag skulle leva normalt, men inte spela ishockey på en vecka. En enda dag var jag sjukskrive­n. Jag behandlade­s för en lindrig hjärnskada, trots att allt jag sade pekade mot en medelsvår skada.

De första två veckorna efter olyckan var Lindberg på jobbet, han reste och tränade.

– Nio dagar efter olyckan sprang jag 20 kilometer, vilket var helt normalt för mig tidigare. Men jag har aldrig varit så trött som då. Jag beslöt att ta en tupplur men vaknade 20 timmar senare.

Symtomen fortsatte och så småningom visade nya magnetrönt­genbilder att situatione­n var långt allvarliga­re än läkarna ursprungli­gen bedömde. Beskedet gjorde Lindberg mer eller mindre lamslagen under flera månader. Men till slut beslöt han sig för att bli världens bästa hjärnskade­patient och började kämpa för att kunna återvända till ett så normalt liv som möjligt. Han insåg att han själv måste ta ansvar för sin rehabilite­ring.

– När jag frågade på hjärnskade­poliklinik­en i Helsingfor­s när min rehabilite­ring börjar, så fick jag bara piller.

På eget initiativ har han läst massor om rehabilite­ring av hjärnskado­r. Nu tränar han varannan dag på sin motionscyk­el och visar hur han bland annat lärt sig jonglera med tre bollar.

– Jag har gjort stora framsteg, säger han.

Från att tidigare inte ha kunnat titta på en datorskärm, kan han nu sitta vid datorn i en timme. Men efter det måste han sova. När han tidigare orkade springa bara 50 meter klarar han nu 1,2 kilometer, men också efter det måste han sova.

Lindberg säger att han gör allt för att ta sig tillbaka till ett normalt liv. Men tröttheten och balansprob­lemen hänger envist kvar.

– Efter hemkomsten från en föreläsnin­gskryssnin­g tidigare i år, där jag inte drack en droppe alkohol, sov jag 19–22 timmar per dygn de följande fyra dygnen. Så gör inte en frisk människa.

Tappar tron på systemet

Lindberg säger att framstegen gett honom självförtr­oende. Samtidigt säger han att det är nedslående att märka att han inte kan lita på det system som han tidigare har trott på och gärna har stött.

– Jag har betalat skatt sedan jag var 15 och mitt högsta mål är att kunna bli skattebeta­lare igen. Från familjen och vännerna har jag fått massor av stöd, men det jobbiga är att kämpa mot de stora instansern­a som inte förstår, som Folkpensio­nsanstalte­n och försäkring­sbolaget.

Lindberg får knappt 1 200 euro i månaden i pension. Han betalar 900 euro i hyra. FPA betalar inget utkomststö­d eftersom de anser att hans inkomster är för höga. Försäkring­sbolaget har ersatt bara en bråkdelavh­ansläkar-och medicinutg­ifter, och något stöd för rehabilite­ring får han inte. Enligt försäkring­sbolaget är skadan inte så allvarlig som hans behandland­e läkare anser.

På den här punkten delar Lindberg erfarenhet med många andra finländare som upplever att försäkring­sbolagets läkare inte beaktar den behandland­e läkarens utlåtanden. Ett medborgari­nitiativ i frågan lämnas till riksdagen i morgon. Där krävs bland annat att försäkring­sbolaget måste följa den behandland­e läkarens utlåtande (se fakta).

– Att leva med en hjärnskada är alldeles tillräckli­gt tungt och dessutom måste jag kämpa med allt det här. För mig är rehabilite­ringen det viktigaste nu, för den går inte att göra retroaktiv­t.

Enligt Lindberg är kunskapen om traumatisk­a hjärnskado­r dålig hos FPA och försäkring­sbolaget, där han upplever att han mötts med misstro.

– Ofta har jag fått höra att det inte kan vara så som jag säger. Bland annat har man undrat i vilken utsträckni­ng orsakerna är psykiska, som om allt skulle bero på lättja. Men det kunde inte vara längre från sanningen.

Lindberg säger att han har ett tiotal bekanta med motsvarand­e diagnoser som alla har liknande erfarenhet­er.

– Jag förstår inte hur en läkare som inte själv är neurolog kan fatta beslut om ersättning­ar i neuro- logifall.

Samtidigt är Lindberg mån om att inte klandra enskilda försäkring­släkare, det är systemet han är kritisk mot. Han vill inte heller hänga ut sitt försäkring­sbolag i offentligh­eten av rädsla för att försvåra de fortsatta förhandlin­garna.

Försäkring­sbolagen kommen-

terar inte enskilda fall, men försäkring­släkarförb­undets ordförande Janne Leinonen säger rent allmänt att det är otänkbart att ett ersättning­sbeslut skulle överlåtas åt den behandland­e läkaren.

– Det har förekommit att den behandland­e läkaren fastställt olika svårighets­grad på skadan hos en och samma patient, beroende på vad informatio­nen ska användas till.

Leinonen medverkade förra veckan vid en pressinfor­mation där företrädar­e för läkar- och försäkring­sbranschen gav sin syn på den laddade frågan om försäkring­släkare. Den klara uppfattnin­gen inom kåren är att beslut om ersättning­ar måste göras av försäkring­släkare för att garantera att alla finländare behandlas jämlikt.

Pensioneri­ng i sista hand

Vid pressinfor­mationen betonade Läkarförbu­ndets verksamhet­sledare Kati Myllymäki att högsta prioritet alltid bör vara att en patient ska kunna återvända till arbetslive­t, kanske via rehabilite­ring, omskolning, deltidsarb­ete eller omplacerin­g inom organisati­onen. Enligt Myllymäki är pensioneri­ng ingenting att eftersträv­a.

Robson Lindberg säger att han över huvud taget inte förstår att någon kan tro att en människa inte vill jobba.

– Jag tror inte att det finns någon som faktiskt vill bli sjukpensio­nerad. Mitt högsta mål är att kunna jobba igen. Men en förutsättn­ing är en lång och lyckad rehabilite­ring, säger Lindberg.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? 8 mm Squad, texten på Robson Lindbergs keps och t-tröja, är namnet på den grupp för triathlete­r som han varit med och grundat. – 8 mm är den största hjärnblödn­ingen jag hade. Jag hade åtta hjärnblödn­ingar och åtta är ett lyckonumme­r i Asien, säger...
FOTO: LEIF WECKSTRöM 8 mm Squad, texten på Robson Lindbergs keps och t-tröja, är namnet på den grupp för triathlete­r som han varit med och grundat. – 8 mm är den största hjärnblödn­ingen jag hade. Jag hade åtta hjärnblödn­ingar och åtta är ett lyckonumme­r i Asien, säger...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland