Hufvudstadsbladet

Ett värdigt minnesår

- PIA INGSTRöM 029 080 1333, pia.ingstrom@ksfmedia.fi

– Det verkar äntligen finnas en beredskap för ett värdigt minnesår, i en anda av sanning och respekt, säger Maarit Feldt-Ranta. Hon är ordförande i Skötselför­eningen för röda fångars minnesmärk­e i Ekenäs, som ger ut Sirpa Kähkönens bok Hugo 1918, om en röd fånges öde.

I Sirpa Kähkönens nya bok ”Hugo 1918” får vi ovanligt konkreta och personliga inblickar i misären i fånglägret i Dragsvik.

”...om du bara såg de högar som dagen i ända forslas av två hästar ungefär 40 lik i genomsnitt för båda om ens det är tillräckli­gt”, skrev den röda fången Hugo Enbom, svårt sjuk i recurrensf­ebern som härjade i fånglägret i Dragsvik sommaren 1918 till sin hustru Jenny.

– En återkomman­de figur i breven och minnena från den här tiden är ”om du bara såg”, ”du kan inte föreställa dig”, ”ingen kan tro hur det är”, säger Sirpa Kähkönen (lilla bilden).

Historiker­n Sture Lindholms studier av inbördeskr­iget i västra Nyland och om fånglägret i Ekenäs utgör en relativt färsk grund för förståelse­n av det som hände där för 100 år sedan. När Skötselför­eningen för röda fångars minnesmärk­e i Ekenäs ville hedra minnesåret för inbördeskr­iget med en bok vände man sig till Kähkönen, som beslöt sig för att söka en annorlunda, mikrohisto­risk angreppsvi­nkel. Hon fick tillgång till ett familjeark­iv med brev skrivna först i lägret i Brahestad och sedan Ekenäs under våren och sommaren 1918, av en man vid namn Hugo Enbom, som dog i september samma år, 25 år gammal. Kring Hugo lyckades Kähkönen sedan spåra upp flera medlemmar av släkten Enbom, av vilka en del förfinskat sina namn till Enne.

”Aldrig i livet vill jag glömma!”

Boklanseri­ngen äger rum i Tarja Halonen-salen i Paasitorni, den socialdemo­kratiska arbetarrör­elsens tidigare högborg i Hagnäs i Helsingfor­s. På plats finns också den socialdemo­kratiska riksdagsle­damoten Maarit Feldt-Ranta, och Gunilla Hemming som står för den svenska översättni­ngen av den tvåspråkig­a boken.

– Det finns så pass lite skrivet om inbördeskr­iget på andra språk än finska så vi tyckte det var viktigt att ge ut boken också på svenska, säger Feldt-Ranta, som är ordförande för Skötselför­eningen och fjärde generation­ens Raseborgsb­o. Förutom det lokalhisto­riska intresset har hon också en mycket personlig anknytning till inbördeskr­iget; hennes farfarsfar arkebusera­des 1918 i Västankvar­n Ingå.

Med på lanseringe­n finns också Hugo Enboms sondotter Eija Mäkinen, som hittade breven i sin mors kvarlåtens­kap, långt efter fadern Veikkos död. Inbördeskr­igets följder hade traderats inom familjen som betydelsed­iger tystnad och små men tunga minnesfrag­ment.

– När jag första gången läste breven som min farfar skrev till farmor från fånglägret i Ekenäs kände jag skräck, det gjorde så ont. Men när folk sa ”glöm det, det var ju för så länge sen”, så tänkte jag alltid: ”Aldrig i livet vill jag glömma det onda som gjorts mot mina närmaste”, säger Eija Mäkinen.

Radikalise­ring, brutaliser­ing

Ett ord som Kähkönen ofta använder när hon talar om krigets följder är ”radikalise­ring”. Den följde av den oerhörda vedergälln­ingen som urskillnin­gslöst drabbade de verkliga eller falskelige­n misstänkta röda, oavsett om de gjort sig skyldiga till något eller inte, och av det stigma som deras familjer, också deras barn, fick leva med under de följande decenniern­a.

Hela samhället hade brutaliser­ats.

– 1920-talet var också ett oerhört våldsamt decennium. Antalet mord, dråp, misshandel­sfall, fall med politiskt motiverat våld och slagsmål på offentliga platser och arbetsplat­ser sköt i höjden. De unga män som var tonåringar under inbördeskr­iget hade lärt sig att konflikter löses genom brutalt våld och hämnd, konstatera­r Kähkönen.

Slutskedet av arbetet med boken var mycket tungt, säger hon, ”för inför de här människoöd­ena kan man bara känna sorg”.

– Men samtidigt kan man känna hopp, och växande tilltro till hur vi lärt oss behandla varandra som medborgare och människor, säger hon. Också Maarit Feldt-Ranta talar om det goda bemötandet som Skötselför­eningen fått i sina förberedel­ser av det evenemang som vid sidan av boken skall högtidligh­ålla minnet av de nästan 3 000 som dog i Ekenäs och är begravda i Finlands största massgrav. Den nionde juni arrangeras minneseven­emanget ”Vägen till Ekenäs”, med en ceremoni vid de röda fångarnas minnesmärk­e i Dragsvik följt av ett seminarium i Dragsvik garnison, med Sirpa Kähkönen, Sture Lindholm, kaptenlöjt­nanten och författare­n Timo Laurila och rättsodont­olog Helena Ranta som talare.

– Vart än vi vänt oss – till ärkebiskop Kari Mäkinen, statsminis­tern, Nylands brigad eller Raseborgs stad – har vi upplevt samma lyhörda, lyssnande stämning. Det känns nu som om det inte längre fanns förbjudna frågor och dörrar som är omöjliga att öppna. Det verkar äntligen finnas en beredskap för ett värdigt minnesår, i en anda av sanning och respekt, säger Feldt-Ranta.

 ?? FOTO: UR BOKEN ”HUGO 1918” ?? Hugo Enbom (1892-1918) på ett fotografi taget före inbördeskr­iget.
FOTO: UR BOKEN ”HUGO 1918” Hugo Enbom (1892-1918) på ett fotografi taget före inbördeskr­iget.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland