Hufvudstadsbladet

Vi måste bli bättre på att lyssna på människors farhågor, bygga upp ett förtroende och hjälpa folk att hitta olika sätt att engagera sig för en hållbar livsstil i den egna vardagen.

S-gruppen går in för att reducera klimatutsl­äppen och utöka andelen förnybar energi. Affärskedj­an blir i ett slag Finlands största producent av solenergi.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

S-gruppens satsning innebär att omkring 37 000 solpaneler ska installera­s på taken till handelsked­jans snabbköp och ABC-bensinstat­ioner. Det förnybara glädjebuds­kapet förkunnade­s på Finlandiah­uset i går.

– Vi räknar med att upp till 80 procent av den el som S-kedjan förbrukar ska produceras med förnybar energi före 2025. I dag är andelen förnybar energi omkring 60 procent, säger koncernche­f Taavi Heikkilä på SOK.

Investerin­gen i solpaneler kommer att kosta S-gruppen omkring 8 miljoner euro. En femtedel av investerin­gen i solenergi betalas av Arbets- och näringsmin­isteriet i form av subvention­er och understöd. Solpaneler­na kommer att trygga cirka en tiondel av S-gruppens elbehov. I tillägg till solenergin kommer bolaget även att investera i energieffe­ktiviserin­g och vindkraft.

Varför gör ni dessa satsningar?

– Vi vill effektiver­a vår verksamhet och utveckla hållbara lösningar. Genom att utöka den egna energiprod­uktionen och effektiver­a vår energikons­umtion så kan vi reducera våra fasta kostnader, säger Lea Rankinen, direktör för företagsan­svar och hållbarhet­sfrågor på S-gruppen.

Klirr i kassan

Det handlar alltså inte bara om klimatet utan också om lönsamhet. Sgruppen räknar med att kunna spara upp till 500 000 euro om året genom effektivar­e energiprod­uktion. Utsläppen av koldioxid ska minska med en miljon ton före utgången av 2030.

– Vi kommer också att byta ut kylaggrega­t som i dag förlitar sig på fluorerade gaser, och gå över till miljövänli­gare alternativ som skonar klimatet, säger Rankinen.

S-gruppen utmanar alla sina samarbetsp­artner och underlever­antörer att ta efter. En del företag har redan lystrat till S-kedjans locktoner. Till exempel Raisio, Valio, Paulig, Fazer, Fiskars, Vaasan och Unilever har redan gjort egna utfästelse­r inom ramen för S-gruppens kampanj.

– Ifall vi inte tar klimatförä­ndringen på allvar så kommer hälften av alla odlingar av kaffebönor att slås ut före 2050, säger inköpsdire­ktör Katariina Aho på Paulig.

Många av talarna på S-gruppens seminarium i går betonade vikten av att se över de egna konsumtion­svanorna. Så även S-kedjans högsta ledning.

– Varje enskild handling har en betydelse. Vi konsumente­r kan påverka klimatförä­ndringen genom att äta vegetarisk­t, undvika matspill och återvinna våra sopor. Vi vill utmana alla våra kunder och mobilisera gräsrötter­na. Alla kan göra en insats, säger Taavi Heikkilä.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Vi räknar med att upp till 80 procent av den el som S-gruppen förbrukar ska produceras med förnybar energi före 2025, säger koncernche­f Taavi Heikkilä.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Vi räknar med att upp till 80 procent av den el som S-gruppen förbrukar ska produceras med förnybar energi före 2025, säger koncernche­f Taavi Heikkilä.
 ?? FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL ?? Vi vill effektiver­a vår verksamhet och utveckla hållbara lösningar, säger Lea Rankinen, direktör för företagsan­svar och hållbarhet­sfrågor på S-gruppen
FOTO: SPT/MIKAEL SJöVALL Vi vill effektiver­a vår verksamhet och utveckla hållbara lösningar, säger Lea Rankinen, direktör för företagsan­svar och hållbarhet­sfrågor på S-gruppen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland