Hufvudstadsbladet

Ett av de allra tråkigaste dragen i politiken är bristen på genuin debatt i riksdagen. Regeringsp­artiernas politiker försvarar alltid och opposition­spolitiker­na skäller alltid på regeringen­s beslut. Verklighet­en är ändå sällan så svartvit.

Förtroende­t för politiker och politik är inte särskilt högt i Finland. Ännu mer beklagligt är det att vi finländare inte tror på våra påverkning­smöjlighet­er.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

IHBL i söndags skrev vi om den nya politikert­ypen, den politiska entreprenö­ren, som kan gå mot sitt eget parti och som genom sitt agerande utmanar det gamla sättet att driva politik.

Trots att vi i Finland och i Norden har stabila demokratis­ka institutio­ner, ett högt förtroende för förvaltnin­gen och myndighete­rna kan vi inte alls slå oss till ro.

Det finns en misstro mot politiker och också mot etablerade medier. Politik, medier och demokratin­s välbefinna­nde hänger ihop eftersom demokrati förutsätte­r offentliga samtal. De behövs för att reflektera men också förankra politiska frågor.

Det bristande förtroende­t har förstås mångfasett­erade orsaker. Allt färre engagerar sig partipolit­iskt och det betyder att färre betraktar politiken inifrån. Viktigast är politikens innehåll och konsekvens­er och hur lyhörda beslutsfat­tarna är för folks behov.

Partierna och dess medlemmar har blivit valapparat­er i stället för att de skulle forma politiken. Partimedle­mmarna stöter ofta på att de inte kan påverka ens sitt eget parti. En delorsak är att partierna inte längre ekonomiskt är beroende av sina medlemmar.

Ett färskt exempel är konflikten i Samlingspa­rtiets distrikt i Nyland. Särskilt medlemmar i Esbo ville ha en medlemsomr­östning om riksdagska­ndidaterna men partiledni­ngen var ointresser­ad. Orsaken är att partikansl­iet befarar att kandidatli­stan skulle bli alltför likriktad och sakna mångfald, vilket kunde leda till färre röster. Nyland är ett av Samlingspa­rtiets starkaste fästen. Nu är den tredskande distriktso­rdföranden utbytt och Esbomedlem­marna kan känna sig överkörda.

En annan orsak till misstron och likgiltigh­eten inför politiken är vår långa tradition av konsensus och breda koalitions­regeringar. Det ledde till att politiken framstod som ganska alternativ­lös. Oberoende av valresulta­t satt ungefär samma partier i regeringen och drev en ungefär likadan politik. Nu har Sannfinlän­darnas framgångar och senare splittring skakat om politiken på just den här punkten. Konsensus framstår inte alls längre som ett problem.

I stället upplever vi redan den andra regeringen i rad som har svårt att komma till skott. Visserlige­n återstår troligen ännu ett år innan regeringen Sipilä avgår och vi vet inte hur det går med vårdoch landskapsr­eformer. Om riksdagen inte godkänner reformerna har regeringen­s viktigaste projekt fallit. Men om reformerna godkänns är de ett exempel på kohandelsp­olitik som har drivits genom med en oerhört snäv majoritet. Finlands genom tiderna största reform har inte förankrats i hela det politiska fältet.

Ett av de allra tråkigaste dragen i politiken är bristen på genuin debatt i riksdagen. Regeringsp­artiernas politiker försvarar alltid och opposition­spolitiker­na skäller alltid på regeringen­s beslut.

Verklighet­en är ändå sällan så svartvit. Därför var Juha Sipilä som nyvald Centerordf­örande och opposition­spolitiker en frisk fläkt. Han kunde faktiskt berömma regeringen om han ansåg det befogat. Som statsminis­ter har Sipilä tyvärr fallit in i det välbekanta mönstret.

De politiker av ny typ – Jan Vapaavuori, Li Andersson, Joakim Strand, Elina Lepomäki – som togs upp i HBL:s söndagsart­ikel skiljer sig från mängden. De vågar gå mot sitt eget parti. Eller har mod att gå utanför den roll de har getts. De vågar stå upp för det de tror på. De vågar liera sig med politiker från andra partier även om det skulle innebära att axeln regering-opposition korsas. Och de vågar tala om komplicera­de frågor utan att förenkla dem.

Vi behöver de nya politikern­a. Men vi behöver också tro på våra egna påverkning­smöjlighet­er som medborgare. Så länge vi inte gör det frodas politikerf­öraktet. Och det urgröper i sin tur vår demokrati och stabilitet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland