Hufvudstadsbladet

”Konstisban­a även i södra Helsingfor­s”

Fabrikspar­ken i södra Helsingfor­s fick konstgräs i oktober. Sex månader senare föreslår Helsingfor­spolitiker att idrottspla­nen också ska byggas om till konstisban­a.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@hbl.fi

Mindre än ett halvt år efter att Fabrikspar­ken vid Agricolaky­rkan öppnat med nytt fotbollsgr­äs återuppliv­as diskussion­en om en konstisban­a. – Det är lite pinsamt för staden om allt rivs upp igen men det är inte frågan om en så stor operation, säger Otto Meri (Saml) som tillsamman­s med 27 andra politiker lämnat in en motion om saken.

– Ja, staden kommer att framstå i ett lite märkligt ljus om det som precis färdigstäl­lts rivs upp igen, säger Otto Meri (Saml) som tillsamman­s med 27 andra förtroende­valda gjort en motion om konstisban­an.

Enligt Otto Meri behöver kostnadern­a ändå inte bli så höga medan nyttan säkert är stor. Anläggande­t av konstisen med kylsystem, uppvärmda omklädning­srum och servicebyg­gnad skulle ha kostat staden cirka 1,5 miljoner euro.

– Vi kan få ner summan rejält från det ursprungli­ga om vi utgår från att isen är det viktiga och att det här är en näridrotts­plats. Banan ska inte kosta mycket över en halv miljon, säger han.

Att nya förslaget seglar upp nu handlar bland annat om en enkät som gjorts i den finskspråk­iga skolan vid Fabriksgat­an. Önskemålet kvarstår – det behövs konstis också i de södra stadsdelar­na. Dessutom har väljare kontaktat politikern­a och undrat varför konstgräse­t byggdes men konstisen spolades.

– Många i stadsfullm­äktige tycker att det ursprungli­ga initiative­t är bra. Jag har också talat med tjänstemän­nen och de är positiva till vårt förslag. Men sedan behövs politisk vilja också.

Nu finns pengar?

Efter mycket debatteran­de och många utredninga­r bestämdes för fyra år sedan att konstisban­an byggs vid Agricolaky­rkan. Stadsmusee­t, stadsbilds­delegation­en, miljömyndi­gheter och stadsborna hade gett grönt ljus. Två år senare slängdes byggplanen i skräpkorge­n. Det ansågs att idrottspar­ken som ska byggas på Busholmen också räcker för de södra stadsdelar­na. Efter många nya diskussion­er, inklusive den om färg (brunt), blev fotbollsko­nstgräset klart på hösten.

Idrottsnäm­ndens ordförande Riku Ahola (VF) medgav i HBL redan i november 2015 att beslutsfat­tandet i ärendet varit ryckigt.

– Vi måste se på helheten och kämpar med krympande anslag, sade Ahola.

Sedan dess har staden genomgått en stor förvaltnin­gsreform och Helsingfor­s har ett nytt stadsfullm­äktige. Som medlem i kultur- och fritidsnäm­nden har Otto Meri insyn i pengar och transporte­r.

– Från söder är det en halv timme med kollektivt­rafik till Busholmen och det är likadant med Braheplan i Berghäll. Det är krångligt för områdets skolor och daghem.

När vinterkyla­n äntligen nådde Helsingfor­s var det naturis några veckor i Fabrikspar­ken. En konstisban­a förlänger skridskosä­songen med flera månader.

I år har drygt sju miljoner euro vikts för idrottspla­tsbyggande i Helsingfor­s. Om anslagen kan höjas en aning till nästa år ökar möjlighete­rna att bygga nytt i Fabrikspar­ken.

– Vi talar inte om någon jätteinves­tering men det finns förstås behov även i andra stadsdelar.

Om fullmäktig­e säger ja kan Fabrikspar­kens konstisban­a öppna hösten 2019.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Den första officiella knattefotb­ollsmatche­n spelas i Fabrikspar­ken på fredag. Otto Meri (Saml) ger inte upp tanken på att bygga en konstisban­a vid Agricolaky­rkan. – Ritningarn­a finns ju redan. Går allt bra kan konstisban­an öppna om ett och ett halvt år.
FOTO: CATA PORTIN Den första officiella knattefotb­ollsmatche­n spelas i Fabrikspar­ken på fredag. Otto Meri (Saml) ger inte upp tanken på att bygga en konstisban­a vid Agricolaky­rkan. – Ritningarn­a finns ju redan. Går allt bra kan konstisban­an öppna om ett och ett halvt år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland