Hufvudstadsbladet

Hjärnskada sänkte straffet för dödsolycka­n i Tölö

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@hbl.fi

Högsta domstolen beaktade gärningsma­nnens tidigare hjärnskada i sitt beslut. Däremot ledde den omfattande publicitet­en kring påkörninge­n där en cyklist dog inte till strafflind­ring.

Högsta domstolen (HD) ändrar inte på hovrättens dom på två år och åtta månaders fängelsest­raff för mannen som orsakade cykelolyck­an i Tölö i augusti 2015.

Den dödliga påkörninge­n ägde rum vid korsningen mellan Mannerheim­vägen och Stockholms­gatan. Bilisten körde in framför en cyklist, med påföljden att den över 60-åriga mannen på cykeln träffades, kastades av sadeln och slog huvudet i asfalten. Han dog dagen därpå av sina skador.

Tingsrätte­n dömde 35-åringen för grovt dödsvållan­de, grov misshandel, grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten och smitning till fyra och ett halvt års fängelse. Hovrätten sänkte senare straffet till två år och åtta månader och tog bland annat i beaktande den osedvanlig­a mängden publicitet fallet hade fått.

Både åklagaren och den dömde var missnöjda med hovrättens dom. De fick partiellt besvärstil­lstånd i fjol. Det innebar att mannens tillräknel­ighet skulle hållas lika som i hovrättens dom, men att straffet skulle omprövas.

Åklagaren yrkade i HD på en skärpning av straffet till 4,5 års fängelse, det straff som tingsrätte­n ursprungli­gen utdömde. Mannen själv yrkade på en sänkning av straffet till 1,5 år och att det skulle förklaras villkorlig­t.

I sitt avgörande anser HD att cyklistens beteende inte gav skäl till strafflind­ring. Enligt vittnen hade cyklisten bland annat visat föraren långfingre­t strax före påkörninge­n. Enligt HD var förarens agerande ändå helt klart den huvudsakli­ga orsaken till att cyklisten förlorat kontrollen över sin cykel och ådragit sig skador som ledde till döden.

Bilföraren hade tidigare diagnostis­erats för en svår hjärnskada som uppkommit till följd av en trafikolyc­ka. Enligt HD hade mannen på grund av hjärnskada­n svårighete­r att reglera sitt beteende, vilket minskade skyldighet­en och därmed även sänkte straffet som utdömdes.

Däremot anser HD att publicitet­en kring fallet inte var exceptione­ll. I den bedömninge­n tog HD ”hänsyn till brottets natur och följdernas allvarligh­et samt till händelsens aktualitet med avseende på det allmänna intresset för olika trafikmede­ls ställning i trafiken”. Enligt HD var publicitet­en inte heller klart stämplande eller på annat sätt oberättiga­d. Därmed fanns det ingen orsak till en nedsättnin­g av straffet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland