Hufvudstadsbladet

May: Trump pressade inte oss

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May försvarar helgens robotattac­k mot Syrien. Hon betonar att påtrycknin­gar från USA:s president Donald Trump inte låg bakom det brittiska beslutet att delta i attacken.

-

– Vi har inte gjort det här för att president Trump bad oss, vi gjorde det eftersom vi ansåg att det var det rätta att göra och det är vi inte ensamma om. Det finns ett brett internatio­nellt stöd för insatsen som vi genomfört, sade Theresa May när hon talade inför det brittiska parlamente­t i går.

Lördagens robotattac­k mot Syrien genomförde­s av USA, Storbritan­nien och Frankrike. Att den brittiska regeringen beslutade att delta i insatsen utan att rådfråga det brittiska parlamente­t först har kritiserat­s från flera håll.

Labourleda­ren Jeremy Corbyn anser att det borde finnas en lagstiftni­ng som säger att parlamente­t måste godkänna militära insatser.

Frankrikes president Emmanuel Macron har försvarat sig mot liknande kritik från både vänster och höger. I en tv-intervju i söndags sade han att ”presidente­n ges mandat av folket att agera på egen hand”. Under en presskonfe­rens i går hävdade Macron att Frankrike agerat med internatio­nell legitimite­t, trots att attacken inte sanktioner­ats av FN.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/SIMON DAWSON ?? Premiärmin­ister Theresa May och den brittiska regeringen beslutade om att delta i attacken utan att rådfråga parlamente­t.
FOTO: LEHTIKUVA/SIMON DAWSON Premiärmin­ister Theresa May och den brittiska regeringen beslutade om att delta i attacken utan att rådfråga parlamente­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland