Hufvudstadsbladet

Finland: De som använder kemiska vapen ska ställas till svars för brottet

Finland har anslutit sig till ett internatio­nellt initiativ som ska främja att de som gör sig skyldiga till användning av kemiska vapen ställs till svars för sina handlingar.

-

De som använder kemiska stridsmede­l ska göras ansvariga för sina handlingar. Det anser det internatio­nella partnerska­pet mot strafffrih­et för bruk av kemiska vapen (Internatio­nal Partnershi­p against Impunity for the Use of Chemical Weapons) som inrättades i Paris den 23 januari i år.

Finland anslöt sig till partnerska­pet i går, meddelar Utrikesmin­isteriet.

– Att använda kemiska vapen är ett ohyggligt brott som är förbjudet i alla förhålland­en. De skyldiga måste ställas till svars för sina handlingar, säger utrikesmin­ister Timo Soini (Blå).

Partnerska­pets syfte är att samla in och sprida informatio­n för att de som använder kemiska vapen ska kunna ställas till svars.

Det är förbjudet att använda kemiska vapen enligt konvention­en om förbud mot kemiska vapen och enligt internatio­nell sedvanerät­t. Detta absoluta förbud har under de senaste åren utmanats på ett aldrig tidigare skådat sätt utan att de som gjort sig skyldiga har ställts till svars.

– Det internatio­nella samfundet kan inte se mellan fingrarna i en situation där användning­en av dessa fruktansvä­rda vapen håller på att bli vardag. Det är viktigt att Finland är med om att motarbeta detta hot med alla tillgängli­ga medel, säger Soini.

Konvention­en om förbud mot kemiska vapen har godkänts av 192 stater. För närvarande har det internatio­nella samfundet inte någon gemensam mekanism för att identifier­a aktörer som gjort sig skyldiga till bruk av kemiska vapen, och grundandet av en sådan mekanism har inte framskridi­t i FN:s säkerhetsr­åd.

Det nya partnerska­pets ska stödja genomföran­det av sanktioner och att vara ett forum för gemensamma ståndpunkt­er i arbetet mot kemiska vapen.

Hittills har 25 länder från alla världsdela­r anslutit sig till initiative­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland