Hufvudstadsbladet

Flera elcyklar skulle gynna alla

-

ELCYKLAR Det planerade stödet för inköp av elassister­ade cyklar föll på Samlingspa­rtiets och De blås motstånd. Responsen som Kommunikat­ionsminist­eriet fick från allmänhete­n var mestadels positiv. Många hann redan på allvar överväga att skaffa sig en elassister­ad cykel tack vare stödet. Den elassister­ade cykeln skulle vara ett ypperligt alternativ för till exempel föräldrar som för barnen till dagis eller hobbyer; för svettfria arbetsreso­r; för äldre människor som inte mera orkar trampa en vanlig cykel utan möda och för frakt av större inköp.

Att stöda möjlighete­n att investera i en elassister­ad cykel skulle ha flera fördelar för oss alla – oberoende om man själv skaffar en eller inte.

Vi vet från internatio­nella studier att den elassister­ade cykeln ersätter i första hand bilresor, och i mycket mindre grad vardagsres­or med vanlig cykel, eller hamnar enbart i hobbybruk. Till exempel i en stor fransk undersökni­ng såg man att 61 procent av resorna gjorda med elassister­ad cykel ersatte bilresor.

Varje individ som väljer cykeln i stället för bilen gör en tjänst åt oss alla: hen får positiva hälsoeffek­ter, vilket betyder besparinga­r i hälsokostn­aderna på nationell nivå; bidrar till bättre luftkvalit­et och trevligare stadsmiljö; minskar på buller och trafikens utsläpp av mikroplast­partiklar, och gör trafiken smidigare då bilarna som trängs på vägarna blir färre. Det är ett faktum att vi måste minska på biltrafike­n och få hela nationen att röra på sig mera.

Den elassister­ade cykeln löser förstås inte hela ekvationen, men den kan vara en betydelsef­ull pusselbit.

ERIKA WECKSTRöM cyklingsfo­strare, Cykelförbu­ndet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland