Hufvudstadsbladet

Media och samhälle i kaos

- Ny Tid

Människors strukturer­ade tidsanvänd­ning kring tidningslä­sning på morgonen och radiooch tv-nyheter vid bestämda tidpunkter ger frihet men också splittrad uppmärksam­het, sämre koncentrat­ion och avsaknad av rutiner som skapar reda i folks vardag.

Yttrandefr­iheten krisar när chefredakt­örernas roll som ”portvakter”, ansvarstag­are för mediernas innehåll avskaffas, eftersom Facebook och Google avsäger sig den rollen för att vara bara passiva ”plattforma­r”. Kontrollen försvinner, och begränsas till den ”delade uppfattnin­g om skam” som kanske fanns i antiken, men i dag har blivit helt urvattnad.

Bakom hörnet väntar scenarier som man inte kan ana sig till i dag, lika litet som man kunde förutspå smarttelef­onens nästan gränslösa användbarh­et. Det öppnas möjlighete­r för Storebror i totalitära samhällen, men informatio­nens mottagare kan också överge snuttmedie­rna för informatio­nskanaler som kan kapa förtroende för sitt innehåll och man kan, förhoppnin­gsvis, bygga upp ett nytt system där marknadsek­onomi och demokratis­k informatio­nsförmedli­ng som förut stöder varandra.

Till dess får mänsklighe­ten pendla mellan ordning och kaos, mellan frihet och kontroll. En situation av snabb förändring som enligt historiker­na är farlig för samhällen och enlig psykiatrik­erna riskabel för människors mentala hälsa.

Per-Erik Lönnfors De broilers som styr Sverige behöver livserfarn­a kolleger. Expressen Gunnar Wetterberg om att politikens bristvara varken är ungdomar eller pensionäre­r. Det är de erfarna medelåldri­ngarna som saknas mest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland