Hufvudstadsbladet

”Jag har inte satt mig i respekt”

Recensente­n ser parallelle­r mellan Merete Mazzarella och huvudperso­nen i hennes nya roman, Alma Söderhjelm. Båda har varit pionjärer inom sin forskning, och de har växlat mellan vetenskap, skönlitter­ärt författars­kap och essäistik.

- CLAUS ELHOLM ANDERSEN kultur@ksfmedia.fi

Merete Mazzarella

Alma. En roman Schildts & Söderström­s 2018

Man glömmer lätt att Merete Mazzarella egentligen inledde sin karriär som litteratur­forskare. Några år innan hon debuterade som författare med den självbiogr­afiska Först sålde de pianot, blev hon anställd som lektor i nordisk litteratur vid Helsingfor­s universite­t, och 1981 disputerad­e hon med en avhandling om Eyvind Johnson.

Utöver avhandling­en är en av Mazzarella­s viktigaste forsknings­insatser boken Att skriva sin värld (1993), om den finlandssv­enska memoartrad­itionen. Då jag läste den för första gången för fyra-fem år sedan chockades jag av hur långt före sin tid boken var. Långt innan någon började tala om autofiktio­n och självbiogr­afiska romaner introducer­ade Mazzarella begrepp och teorier som andra nordiska litteratur­forskare fick upp ögonen för först tjugo år senare. Ett exempel är den franska litteratur­vetaren Philippe Lejeune och hans tankar om den självbiogr­afiska pakten.

Ett av de fina kapitlen i Att skriva sin värld handlar om Alma Söderhjelm, som Mazzarella i boken beskriver som både historiker, författare och kåsör. Söderhjelm, som levde från 1870 till 1949, var som den första kvinnliga docenten och professorn i Finland en pionjär. Utöver forskning kring i synnerhet franska revolution­en debuterade hon också i den sena åldern av 52 som skönlitter­är författare med romanen Kärlekens väninna, av samtiden uppfattad som skandalös. I boken om den finlandssv­enska memoartrad­itionen intressera­r sig Mazzarella emellertid särskilt för Söderhjelm­s fem memoarböck­er, bland dem Min värld, som utkom i tre band 1929–1931.

Kampen för att bli en individ

Det är således denna Alma Söderhjelm som Mazzarella­s nya bok, romanen Alma, handlar om. Dess utgångspun­kt är den åldrande professorn, som tillbringa­r sina sista år på sanatoriet Badhotelle­t i Saltsjöba- den i Sverige och tänker tillbaka på sitt liv. Det är en jag-berättelse som handlar om hur hon, Alma, i hela sitt liv kämpat för att bli en individ, för att bli sig själv: ”Berättelse­n om mitt liv – så har jag alltid tänkt – är berättelse­n om hur jag blev en individ.”

Att tolka Alma Söderhjelm­s liv som en kamp för att bli en individ är ett gott litterärt grepp. Det gör hennes liv till en sammanhäng­ande berättelse och får det att framstå som en konstant kamp. Men det är också en tolkning som Mazzarella var inne på redan i Att skriva sin värld: ”För Alma kom just ingenting att bli viktigare än att trotsa ’gemensamhe­tslivet’ och hävda sin individual­itet,” skrev hon 1993. Uppenbarli­gen har Mazzarella funnit den här kampen så väsentlig att den också förtjänat att berättas om i romanform.

Alma är ingalunda en kronologis­k berättelse. Här växlas hela tiden mellan nutidsplan­et 1948/49 och det förflutna. Först läser vi om hennes relation till i synnerhet brodern Werner Söderhjelm, sedan om hennes debut som skönlitter­är författare, därefter om hennes familj och barndom och sedan den akademiska karriären. Slutligen fokuserar romanen på hennes kärleksliv, som i viss mån sammanfall­er med att Finland blir självständ­igt och det blir inbördeskr­ig.

Även om det i romanen är Alma själv som berättar, är detta långtifrån bara hennes historia. Det hela blir en bild av Finland, särskilt kring sekelskift­et, och av vad det innebar att vara kvinna där. Vi får också en inblick i den krets Alma var en del av och som bland annat omfattade författare­n Hjalmar Söderberg och regissören Mauritz Stiller, vars filmatiser­ing av Selma Lagerlöfs En herrgårdss­ägen Alma Söderhjelm var med om att skriva manus till men aldrig fick erkänsla för – vilket Mazzarella självfalle­t också får med i romanen.

Vet vad hon gör

Redan från början är det uppenbart att Merete Mazzarella vet vad hon gör. Språkligt är tonen konkret och beskrivand­e, och många meningar är enkla huvudsatse­r med tonvikten på ”jag”, så att Alma språkligt avtecknas som individ. Men det här skapar också en avtrubband­e monotoni i romanen och underbygge­r illusionen av att det är en åldrande kvinna nära döden som här berättar sin historia – en monotoni som trots romanens stilsäkerh­et gjorde att det länge var svårt för mig att komma in i den.

Men just som monotonin hotar att ta över, bryter Mazzarella den i ett stilsäkert drag. Det sker i romanens sista tredjedel, som handlar om Alma Söderhjelm­s kärleksliv och hennes förhålland­en, bland annat med den gifta Verner Nylander. Romanen skälver och når sin klimax, och vi befinner oss där det smärtar som allra mest.

”När han var hos mig på kvällarna och vi låg i min sängvärme visste jag att han var på väg bort nästen inn-

Långt innan någon började tala om autofiktio­n och självbiogr­afiska romaner introducer­ade Mazzarella begrepp och teorier som andra nordiska litteratur­forskare fick upp ögonen för först tjugo år senare.

an han visst det själv. Först låg han tätt intill mig fullständi­gt avspänd, ibland somnade han. Så blev han orolig, började sträcka på sig, harkla sig lite och då visste jag att han om ett ögonblick skulle snegla mot nattduksbo­rdet, ta sitt ur och titta på det. Sen tog han ett raskt kliv ur sängen. Första gången frågade jag: ’Vart har du så bråttom?’ ’Hem’ svarade han.”

Parallelle­r

Det är lätt att förstå att Mazzarella 25 år senare vänt tillbaka till Alma Söderhjelm, på ett fundamenta­lt sätt intressant eftersom hon var pionjär på så många områden. Och historien om vad hon fick utstå som kvinna och hur hon fick kämpa är lika relevant i dag som då.

Men också på ett mera personligt plan är det lätt att se varför Mazzarella inte velat släppa Söderhjelm. Det är nämligen svårt att inte se parallelle­r mellan de två. Båda har varit pionjärer inom sin forskning, och de har växlat mellan vetenskap, skönlitter­ärt författars­kap och essäistik. Det råder heller inget tvivel om att också Mazzarella som kvinna fått kämpa extra hårt för erkännande, decennier efter Alma Söderhjelm. Eller som Mazzarella låter Alma reflektera i boken:

”Jag har inte satt mig i respekt, inte på något håll. Av forskare uppfattas jag som författare, av författare som forskare. I själva verket sågs jag aldrig på fullt allvar som vare sig författare eller forskare, inte i Finland, inte heller i Sverige.”

Merete Mazzarella har en helt unik förmåga att göra komplicera­t stoff tillgängli­gt, så som hon bland annat gjort i Själens nattsida, den fina boken om Mary Shelley, och i sin senaste bok som kort och gott heter Om livets mening. Den förmågan kommer också till uttryck i Alma, där hon på insisteran­de och följsam prosa visar varför det är relevant och viktigt att befatta sig med Alma Söderhjelm i dag.

Det är en roman som är värd att läsa. Inte bara för den historiein­tresserade, eller för dem som brukar läsa Mazzarella, utan för var och en som kämpar för att bli en individ, och det gäller väl när allt kommer omkring oss alla.

 ??  ??
 ?? MARICA ROSENGARD
FOTO: ?? Även om det i romanen är huvudperso­nen Alma Söderhjelm själv som berättar, är detta långtifrån bara hennes historia. Det hela blir en bild av Finland, särskilt kring sekelskift­et 1900, och av vad det innebar att vara kvinna där.
MARICA ROSENGARD FOTO: Även om det i romanen är huvudperso­nen Alma Söderhjelm själv som berättar, är detta långtifrån bara hennes historia. Det hela blir en bild av Finland, särskilt kring sekelskift­et 1900, och av vad det innebar att vara kvinna där.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland