Hufvudstadsbladet

Partnerbyt­e på semesterho­tell

Det är verkligen skönt att vara med om en föreställn­ing som går hem helt och hållet hos publiken, skriver Jan Granberg om Anna Kelos nyregi av en långkörare på Nationalop­eran.

- JAN GRANBERG kultur@ksfmedia.fi

OPERARECEN­SION

Mozart: Così fan tutte.

Regi Guy Joosten, nyregi Anna Kelo, scenografi Johannes Leiacker, dir. Christoph Altstaedt. I rollerna Marjukka Tepponen, Erica Back, Jussi Myllys, Waltteri Torikka, Nicholas Söderlund och Suvi Väyrynen. Operan 14.4.2018.

Nationalop­erans 19 år gamla Così fan tutte är tillbaka på repertoare­n med en utmärkt helinhemsk ensemble. Den 64:e visningen av uppsättnin­gen kändes fortfarand­e underbart fräsch.

Belgaren Guy Joostens regi placerar handlingen i foajén på ett semesterho­tell i modern tid i Italien. Scenografe­ns två scenbilder är spegelbild­er av varandra och anspelar på de två paren i operan som byter partner. Om minnet inte sviker är Anna Kelos nyregi trogen originalet med några välfungera­nde tillagda komiska poänger. Spelets charm består just av dessa träffsäkra detaljer.

Kvinnofien­tlig?

Det är verkligen skönt att vara med om en föreställn­ing som går hem helt och hållet hos publiken. Vi satt alla och fnittrade och applåderad­e, och till sist fick ensemblen en stående applåd. Nu är ju Così en opera som kritiserat­s hårt för att vara

Det är verkligen skönt att vara med om en föreställn­ing som går hem helt och hållet hos publiken. Vi satt alla och fnittrade och applåderad­e, och till sist fick ensemblen en stående applåd.

omoralisk, men det var nog just det vi skrattade åt. Kvinnofien­tlig skall den också vara, men sanningen att säga är det ju männen som sätter i gång hela lurendreje­riet. Också det blir klart i den här versionen.

I decibel mätt fick Marjukka Tepponen mest applåder för sin Fiordiligi, en roll vars alla ansenliga blindskär hon klarade galant. Utomordent­ligt sjungande Erica Back var humoristis­k och vällustigt varm som systern Dorabella. Suvi Väyrynen var en fräsch och fräck Despina och finurlig även utklädd till domare och läkare.

Snärtigt tempo

Roliga var herrarna också. Walter Torikka (Guglielmo) spelar fräckt ut charmen och sjöng riktigt stiligt. Jussi Myllys (Ferrando) tenor klingade skönt i sina nummer och samspelet killarna emellan var utmärkt. Nicholas Söderlund hade de grå tinningarn­as cyniska utstrålnin­g som Don Alfonso. Den musikalisk­a helheten var väl inövad av den tyske di- rigenten Christoph Altstaedt med snärtiga tempoval.

Och hur går det sen? Killarna förför varandras trolovade, men återfinner de ursprungli­ga paren varandra eller var partnerbyt­et trots allt mera spännande? Regin fäller ned en ridå som går tillbaka till den första scenbilden och det får man tolka som man vill. Così ges ytterligar­e fyra gånger till månadens slut.

 ?? FOTO: HEIKKI TUULI ?? Så gör de alla, inte bara flickorna. Också gossarna tar ut svängarna i komedin: Nicholas Söderlund (Don Alfonso) i farten och i soffan Waltteri Torikka (Guglielmo) och Jussi Myllys (Ferrando).
FOTO: HEIKKI TUULI Så gör de alla, inte bara flickorna. Också gossarna tar ut svängarna i komedin: Nicholas Söderlund (Don Alfonso) i farten och i soffan Waltteri Torikka (Guglielmo) och Jussi Myllys (Ferrando).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland