Hufvudstadsbladet

Delvis disig soluppgång

- DANTE THELESTAM kultur@ksfmedia.fi

KLASSISKT

RSO: Ekon från Tibet.

Kammarmusi­kfestival med musiker ur Radions symfoniork­ester. Prokofjev, Poulenc, Chinary Ung. Övningssal­en Paavo 15.4.

Kammarmusi­kfestivale­n av Radions symfoniork­ester presentera­de på veckoslute­t ett program inspirerat av ”Orienten” och variatione­rna av begreppet såsom Östern, soluppgång­ens land eller morgonländ­erna.

Temat som sådant är naturligtv­is etnocentri­skt. Vaddå ”österländs­k” musik? Det man egentligen vill säga är något i stil med ”javanesisk gamelan”, ”japansk gagaku” eller specifika musiker nämnda vid namn. Likväl är ämnet intressant i sin vaghet. Sättet som västerländ­erna har framställt och bemött främmande musikkultu­rer är ett stort forsknings­ämne inom musikhisto­ria.

Lättillgän­gligt

Orkestermu­sikerna Eeva Rysä, Maria Puusaari och Yuki Koyama hade byggt upp ett spretigt men praktiskt program ur alla de tusentals verk som potentiell­t kunde falla inom det luddiga temat. Bland annat berättade Rysä att de japanska musikerna inom RSO är en expertis som orkestern vill lyfta fram.

Kimmo Korhonen refererade historien i stora drag i ett välskrivet programbla­d. Trots det skulle man gärna ha hört ännu mera kontext. Andra kammarmusi­kfestivale­r har ibland bjudit in talare för att erbjuda infallsvin­klar. Något liknande kunde ha passat på RSO:s festival. Å andra sidan fick jag intrycket att de konstnärli­ga ledarna hade sökt en vänlig och lättillgän­glig stämning – med soluppgång­sbilder på Facebook och konsertrub­riker tagna ur Miyazaki-filmer. Den profilen hade kanske inte gått så väl ihop med grubblerie­r över exotism, nationalis­m och orientalis­m inom klassisk musik.

Spelglädje

Jag hörde en av söndagens kvällskons­erter.

Prokofjevs andra stråkkvart­ett fängslade med händelseri­k musik, inslag av kabardinsk folklore och livliga karaktärer i tre satser. Stråkkvart­etten – Leena Jaakkola och Maria Puusaari på violin, Olga Reskalenko på viola och Mikko Ivars på cello – imponerade med discipline­rat kvartettmu­sicerande. Musiken formades åskådligt med olika stämningar och en känsla av dramaturgi.

Francis Poulencs småroliga stycken för brasstrio, Sonat för valthorn, trumpet och trombon, var ett udda mellanspel i programmet. Festivalte­mat framstod här som aningen disigt. Jag saknade också mer lättsam virtuosite­t i spelet av Satu Haaskonen, Atsuko Sakuragi och Line Johannesen.

Festivalte­mat lyste klarast i musiken av tonsättare­n Chinary Ung, född och uppvuxen i Kambodja men bosatt i USA sedan 1960-talet. Oracle var ett fartfyllt och personligt klingande verk för flöjt, klarinett, violin, cello och slagverk. Intrikata sydostasia­tiska tongångar och omsorgsful­lt utarbetade klangfärge­r (skrivna för en svår, heterogen ensemble) växlade mellan snabb och långsam musik på ett medryckand­e sätt. Musikerna sjöng och hojtade samtidigt som de spelade på sina instrument. József Hárs dirigerade tryggt – allt det svåra spelades med självsäker­het och en smittande spelglädje.

 ?? FOTO: RSO ?? Maria Puusaari, Eeva Rysä och Yuki Koyama planerade RSO:s kammarmusi­kfestival med ekon från öst.
FOTO: RSO Maria Puusaari, Eeva Rysä och Yuki Koyama planerade RSO:s kammarmusi­kfestival med ekon från öst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland