Hufvudstadsbladet

Svenska Akademien väntas komma med svar i dag

Efter en helg i ovissheten­s tecken väntas den tillfällig­e ständige sekreterar­en Anders Olsson räta ut några av de frågetecke­n som finns kring Svenska Akademiens pågående kris.

- HBL-TT/ MATILDA KVARNSTRöM LANTZ

Turerna var många och anklagelse­rna hårda under veckan som gick. Det kan lätt kännas som en evighet sedan den inte längre ständiga sekreterar­en Sara Danius stegade fram över Gamla stans kullersten­ar med en krispig bukett vilandes på ena armen och med vännen och kollegan Sara Stridsberg tätt intill den andra.

Men faktum är att det inte gått särskilt många timmar, och ännu är det många frågor som inte har fått något svar.

Avhopp, utröstning­ar och knytblusar

Svenska Akademien planerar nu att ge det man kallar ”ett svar” på advokatutr­edningens rapport om institutio­nen och dess ledamöters kopplingar till den så kallade kulturprof­ilen och hans verksamhet.

Den tillfällig­e ständige sekreterar­en Anders Olsson uppger för TT att Akademien planerar att komma med sitt uttalande under tisdagen.

– Vi har kommit överens om att jag ska skicka ett utvidgat pressmedde­lande, utifrån det vi skulle ha publicerat som ett svar på advokatutr­edningens rapport. Hur vi ser på den och vad vi ska göra för någonting, sade han till TT i fredags.

– Det var många av oss ledamöter som ville att det skulle gå ut tidigare, det är verkligen i allmänhete­ns intresse att de får ta del av våra synpunkter där.

Enligt DN visar utredninge­n bland annat att kulturprof­ilen har avslöjat namnen på sju Nobelprist­agare i förväg. Mannen nekar till de anklagelse­rna genom sin advokat.

Saknade förtroende

Trycket mot Akademien har eskalerat sedan i torsdags då Danius avgick när en majoritet av de kvarvarand­e ledamötern­a inte haft tillräckli­gt förtroende för henne.

– Jag hade gärna velat fortsätta, men det finns annat att göra här i livet, sade hon.

Bilden av Danius som, med huvudet högt och iklädd sin typiska vita knytblus, just erkänt sig utröstad mot sin vilja spreds som en löpeld och dagen därpå sågs såväl politiker som kändisar i välknutna rosetter för att visa sitt stöd. Manifestat­ioner kräver nu att hela Akademien ska avgå och över 200 författare har gått samman i en gemensam protest mot institutio­nen.

Ifrågasätt­er giltighete­n

Dessutom har Stridsberg i Dagens Nyheter ifrågasatt om beslutet ens kan betraktas som giltigt.

– Vi var elva personer närvarande på Akademiens möte i torsdags. Vi var tre personer som motsatte oss beslutet med all vår kraft. Jag, Jesper Svenbro och Per Wästberg, skrev hon till tidningen.

Även Katarina Frostenson, den ledamot som har starka kopplingar till kulturprof­ilen, lämnade arbetet i Akademien. Kvar är bland andra Anders Olsson som i sin tur har riktat hård kritik mot Danius ledarskap och påstår att hon inte har kommunicer­at med gruppen.

– Hon har inte pratat med oss över huvud taget, nästan. Hon har också tagit beslut som inte har haft förankring i Akademien, det har varit allvarliga brister under hela våren i hennes maktutövni­ng, har han sagt till TT.

Måndagens händelser

Enligt Expressen har de kvarvarand­e ledamötern­a i Svenska Akademien under helgen hållit ett krismöte, där man bland annat har enats om att inte prata med medierna eller kommunicer­a utåt. Det riskerar att ge en spretig bild, menar ledamötern­a som nu vill samla sig för att rädda Akademiens anseende. Samtidigt uppgav Expressen i går att en nyckelpers­on vid Akademiens kansli i Gamla stan lämnar sin tjänst. Det är Margaretha Söderling, assistent till den ständiga sekreterar­en. Hon ska ha sagt upp sig från sitt arbete, men har inte gett några närmare kommentare­r utan hänvisar till ett kommande pressmedde­lande.

I går uttryckte också ett drygt hundratal forskare sin oro över Akademien i en debattarti­kel i Dagens Nyheter: ”Vi tvingas konstatera att Svenska Akademien i dess nuvarande skick saknar legitimite­t, och att de kvarvarand­e ledamötern­a inte förmår bedriva verksamhet­en på ett värdigt och adekvat sätt. Vi menar därför att det reformarbe­te som initierade­s under Sara Danius tid som ständig sekreterar­e snarast måste återupptas, så att Svenska Akademien kan bli den öppna, kulturbära­nde och kulturvård­ande institutio­n som dagens samhälle så väl behöver,” skriver forskarna.

 ?? Foto: Jonas EkströmEr/tt ?? Svenska Akademiens direktör Anders Olsson har tillfällig­t tagit över rollen som institutio­nens ständige sekreterar­e.
Foto: Jonas EkströmEr/tt Svenska Akademiens direktör Anders Olsson har tillfällig­t tagit över rollen som institutio­nens ständige sekreterar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland