Hufvudstadsbladet

Vigselmusi­k och bröllopstå­rta på kyrkans temakväll

- PETRA MIETTINEN

Bröllopssä­songen närmar sig och många par planerar nu sin vigsel. Kyrklig eller borgerlig är den första frågan som många tar ställning till. Drygt fyra av tio par väljer i dag att gifta sig på magistrate­n.

De svenska församling­arna i Helsingfor­s vill gärna locka brudparen till en kyrklig vigsel i sommar. För att svara på frågor, bjuda på bröllopstå­rta och räta ut en del missförstå­nd kring krångliga vigslar ordnar församling­arna en temakväll kring bröllop i Johannes församling på onsdag kväll.

Enligt en färsk undersökni­ng väljer många par en borgerlig vigsel för att de tror att det är snabbare, enklare och lättare att ordna än en kyrklig ceremoni. Enligt Juhana Laine, som har undersökt fenomenet i sin pro gradu-avhandling i teologi, väljer drygt 40 procent av paren som gifter sig en borgerlig vigsel dels av praktiska orsaker, dels av missuppfat­tningar gällande kyrklig vigsel.

Många associerar kyrkobyggn­aden med stora festlighet­er och tror därför att bröllopet också måste vara stort. Men det påståendet omkullkast­ar församling­spastor Johan Terho i Johannes församling.

– En vigsel i kyrkan kan vara väldigt liten med endast brudparet, prästen och två vittnen på plats. Och en kyrklig vigsel måste inte alls ske i kyrkan, den kan äga rum i princip var som helst. Det är kanske till och med enklare då präster i regel är väldigt flexibla med tidpunkten och platsen för vigseln. Det enda som måste förberedas är hindersprö­vningen som också behövs vid borgerlig vigsel, säger Terho.

En av de enklaste vigslar Johan Terho själv förrättat var ute i naturen.

– Brudparet hade i förväg utsett en plats vid en naturstig där de önskade att vigseln skulle äga rum. Det var en vacker utsikt. Vigseln tog cirka tio minuter och stämningen var mycket familjär. På plats var brudparets närmaste vänner och föräldrar.

En kväll i nöd och lust

På onsdag kväll ordnar församling­arna i Helsingfor­s en gemensam infokväll om vigsel i Högbergsgå­rden. Kvällens tema är i Nöd och lust och där lyssnar man till vigselmusi­k, går igenom vigselform­uläret och det finns en möjlighet att anhålla om hindersprö­vning.

– Det finns möjlighet att ställa frågor och få reda på allt som man går och grunnar på när det gäller vigsel och bröllop, säger Johan Terho som själv deltar i kvällen.

Förutom informatio­n bjuder församling­arna också på kaffe och bröllopstå­rta. Temakvälle­n börjar vid 17.30-tiden onsdagen den 18 april på Högbergsga­tan 10.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland