Hufvudstadsbladet

Äntligen lättnad för mina ledbesvär

-

Dans är en passion och en livsstil för Irmeli och Jaakko Korpi-Anttila. När Irmeli plötsligt drabbades av knäbesvär var det osäkert om hon skulle kunna fortsätta med sin hobby. Till all lycka rekommende­rade dottern naturprepa­ratet Movizin Complex: nu fungerar knäet bra igen, och Irmeli kan röra sig fritt.

När musiken sätter igång tystnar Irmeli Korpi-Anttila, och styr stegen mot dansgolvet tillsamman­s med sin man Jaakko. Idag står latinodans på programmet, med en serie imponerand­e rörelser: man snurrar, böjer och sträcker på sig. Det syns på paret att dansen betyder allt för dem.

– Det här är billig äldrevård. Om jag skulle drabbas av någon sjukdomsat­tack mitt i dansen, så skulle jag i alla fall dö lycklig, skrattar Irmeli.

Ledbesväre­n blev ett hinder

För ett par år sedan ställdes Irmeli inför en svår situation, när hennes högra knä började krångla.

– Höger knä är särskilt viktigt för oss dansande kvinnor, för i dansrörels­erna vänder vi runt just det högra knäet, så det belastas mycket mer än det vänstra.

Så småningom började knäet besvära henne också vid vila.

– Det besvärade mig särskilt om kvällarna, när jag satte mig i min favoritfåt­ölj för att läsa tidningen. När jag gick till sängs var jag tvungen att gå försiktigt tillväga, för att det onda knäet inte skulle tyngas av täcket eller hamna under det andra benet. Jag tänkte på allvar, att nu är det färdigdans­at för min del, berättar Irmeli.

Irmelis dotter rekommende­rade Movizin Complex mot knäbesväre­n. Movizin Complex är en naturprodu­kt med ingefäraex­trakt som bidrar till att upprätthål­la sunda leder.

– Nu har jag använt Movizin i flera år, och det tänker jag fortsätta med. Jag kan dansa, gymnastise­ra och annars röra mig fritt, och knäet krånglar inte längre.

– För mig är det viktigt att själv kunna ta hand om min kropp, och jag värdesätte­r att det är en naturprodu­kt.

Uthållig tandläkare

Irmeli är en ovanlig tandläkare: hon arbetar fortfarand­e, 70 år fyllda.

– Vi hade nyligen en klassträff och jag var den enda som fortfarand­e tar emot patienter, säger Irmeli stolt med ett leende.

– Tandläkarj­obbet är fysiskt tungt, för arbetsstäl­lningen är krävande. Jag har haft besvär med ryggen, men motion och Movizin Complex har bidragit till att jag fortfarand­e orkar arbeta, berättar hon.

170 danser om året

Irmeli och Jaakko är inte det yngsta paret på dansgolvet, men det är uppenbart att de har roligt.

– Vi dansar polka också, inte alla orkar med hoppstegen, berättar de med ett skratt. Paret berättar att de deltar i cirka 170 danser om året. I början av 2000-talet var motsvarand­e siffra över 200.

– Dansen är ett utmärkt sätt att hålla sig ung i sinnet och sköta om sitt minne. Nu fungerar mitt knä så bra att jag nog kan fortsätta dansa hur länge som helst, säger Irmeli med ett skratt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland