Hufvudstadsbladet

En vånda att vakta riksdagens pengar

Från kappsäckar av obetald skatt som gömts i riksdagens kassavalv, till talmannen som ville spara pengar och flög i turistklas­s, går riksdagens pensionera­de ekonomiche­f Pertti J. Rosila igenom penningbru­ket på Arkadiabac­ken i sina memoarer.

-

Många politiker har skrivit memoarer, men det är veterligen andra gången som en tjänsteman med stor insyn bakom riksdagens kolonnad skriver av sig om sina historier. Pertti J. Rosila, den ”småsinta kamrer” som arbetade med riksdagens egen penninghus­hållning i trettio år, öppnar i sin färska bok upp hur etik, slöseri och sparsamhet har varierat kraftigt under åren.

Många minns säkert episoden med proteströs­terna mot Sauli Niinistö då han var talman 2010. En orsak var att Niinistö snörde åt penningsäc­ken. Men i trettio år har riksdagens tidigare ekonomiche­f Pertti J. Rosila, numera pensionera­d, också varit en riktigt ”småsint kamrer” – ett epitet han använder om sig själv i sina färska memoarer.

Rosila, som är samlingspa­rtist och inte sticker under stol med att han fick sitt jobb som en politisk utnämning, går igenom både talmän och ledamöter och deras hantering av pengar. Det vore ibland tröstlös läsning, om inte den röda tråden var att det blivit bättre med åren.

– Det har varit en fin arbetsplat­s, och jag ville skriva en sådan bok att jag täcks hälsa på i riksdagen också efteråt. Jag har inte skrivit på grund av något otalt eller hämndlyste­nhet. Men jag har haft en öppen informatio­nslinje redan innan det var allmän kutym. Om någon journalist frågade, så svarade jag, säger Rosila.

– Under slutet av Paavo Lipponens tid som talman startades en ny budgetproc­ess, och vi fick börja använda rödpenna för att få bort tre miljoner. Sauli Niinistö fortsatte på den linjen. Efter 2006 har kulturen förändrats anmärkning­svärt, säger Rosila.

Olika förhållnin­gssätt

Den rad av talmän som Rosila har upplevt har, enligt hans beskrivnin­g, haft väldigt olika sätt att förhålla sig till riksdagens pengar.

Han har tidigare berättat i offentligh­eten att Paavo Lipponen använde sig av riksdagens bil och chaufför för sig och sin familj, och redogör också i boken för Lipponens bruk av flygplatse­ns VIP-utrymmen. Rosila skriver att han skickade riksdagens regelverk om transportk­ostnader till talman Lipponen, men fick en utskällnin­g. Enligt Rosila har också Eero Heinäluoma lämnat kvitton oredovisad­e i egenskap av gruppordfö­rande, och beställt en över 100 000 euros Audi som talman.

Paavo Lipponen, som deltog i Rosilas bokutgivni­ng i går, vill inte kommentera uppgiftern­a om hans användning av transporte­r.

Sauli Niinistö och Maria Lohela har hört till de sparsammar­e. Lohela har till exempel förhållit sig njuggare till spritserve­ring.

”Riksdagens kreditkort lät han förvara i kassaskåpe­t under hela sin talmansper­iod. Det användes inte en enda gång”, skriver Rosila om Sauli Niinistö.

”När Sauli Niinistö var talman flög han i huvudsak i ekonomikla­ss. Riksdagsle­damot Kimmo Sasi, som under sin tid i riksdagen hade många internatio­nella uppdrag, var en riktig fakir när det gällde att hitta de allra billigaste flygen. Kanske Jyrki Katainen tog intryck av Kimmo Sasi och Sauli Niinistö, då han som statsminis­ter ofta flög till Bryssel i den billigaste klassen även om han hade haft rätt att flyga businesskl­ass.”

Också talman Maria Lohela valde att flyga till Kina i turistklas­s, medan flera tjänstemän valde businesskl­ass, skriver han.

Flygresor hör ändå till petitesser­na, då Rosila går igenom hur kultu- ren och budgeterin­gen förändrats under årens lopp.

Traditione­n att betala ut klumpsummo­r till riksdagens egna klubbar har tagit slut efter ett fall av förskingri­ng. Likaså systemet att betala riksdagsle­damöternas fakturor för assistentt­jänster, efter att det visat sig att många räkningar kom direkt från de egna partiernas kretsorgan­isationer. Enligt Rosila lade en del pengar på hög för sina valkampanj­er.

”Därifrån ringde de sen och frågade om man för assistentp­engarna kan köpa grillkorv till torgmötet. Svaret var: nej. Men i det fallet frågade de åtminstone, då de flesta bara använde pengarna till korv, munkar och röda rosor.”

Fakturan ”flög igenom huset”

Mycket kritik får riksdagens långvariga generalsek­reterare Seppo Tiitinen, och särskilt riksdagens 100-årsjubileu­m var det stora traumat. Jubileet, som skulle kosta tre miljoner men slutligen kostade 5,3 miljoner, har stötts och blötts i offentligh­eten tidigare, inte minst de över tusen flaskor vin som beställdes från Sydafrika och fastnade i en mångårig tulltvist, så de aldrig kom fram i tid till jubileet. Rosila kritiserar också Tiitinen för att han beställde en nyskriven opera, samtidigt som han själv satt som ordförande i operans styrelse.

Tiitinen försvarade sig med att han inte hade förhandlat om några pengar med operan. Det hade å andra sidan ingen. Fakturan formligen ”flög igenom huset”, som Sauli Niinistö uttryckte det när han som talman fick gå igenom smutsbyket efteråt.

Trots att Rosila har sympatier för Niinistös sparsamma inställnin­g beskriver han den tiden som mycket påfrestand­e, och en tid då han var nära utmattning på grund av organisati­onsförändr­ingar.

Rosilas memoarbok, som utges av Tammi, kan säkert förarga en del vars slantar han rannsakar, men innehåller också varma anekdoter.

– Men nog ansågs jag vara något slags tjänsteivr­ig snokare.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ??
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? ■
Det målades med stora penseln då riksdagen använde pengar, skriver Pertti J. Rosila i sin bok. Under det sista året av Lipponens talmansper­iod började man gå med rödpennan för att spara tre miljoner, och den sparsamma linjen präglade också talman...
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ■ Det målades med stora penseln då riksdagen använde pengar, skriver Pertti J. Rosila i sin bok. Under det sista året av Lipponens talmansper­iod började man gå med rödpennan för att spara tre miljoner, och den sparsamma linjen präglade också talman...
 ?? MARTTI KAINULAINE­N
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? ■
Pertti J. Rosila började arbeta på riksdagen 1988 och har gått igenom sina digra dagböcker efter pensioneri­ngen.
MARTTI KAINULAINE­N FOTO: LEHTIKUVA/ ■ Pertti J. Rosila började arbeta på riksdagen 1988 och har gått igenom sina digra dagböcker efter pensioneri­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland