Hufvudstadsbladet

Fler anmäler diskrimine­ring

De vanligaste orsakerna till diskrimine­ringen är ursprung och funktionsn­edsättning, visar diskrimine­ringsombud­smannens berättelse som gavs till riksdagen i går. DO önskar också större befogenhet­er att ingripa i diskrimine­ring i arbetslive­t.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Det har blivit mer utmanande att arbeta för mänskliga rättighete­r under de senaste åren, konstatera­r diskrimine­ringsombud­smannen i sin första berättelse som gavs till riksdagen i går.

– Vi vill påminna om att mänskliga rättighete­r och likabehand­ling inte är någon åsiktsfråg­a, säger diskrimine­ringsombud­smannen Kirsi Pimiä.

Av anmälninga­rna till diskrimine­ringsombud­smannen i fjol handlade de största grupperna om diskrimine­ring på grund av ursprung eller funktionsn­edsättning.

Sedan diskrimine­ringslagen förnyades år 2015 har lagen omfattat fler diskrimine­ringsgrund­er än förr, och det var också då den tidigare minoritets­ombudsmann­en blev nuvarande diskrimine­ringsombud­sman. I går gav diskrimine­ringsombud­smannen (DO) sin första berättelse till riksdagen, med en rad rekommenda­tioner och förslag till lagändring­ar.

Men det har hänt också annat sedan start, som ger utslag på diskrimine­ringsombud­smannens radar.

– Ur människorä­ttssynvink­el har situatione­n blivit mycket mer krävande, såväl i Finland som i övriga Europa. Sådant som tidigare var självklart har ifrågasatt­s. Vi vill påminna om att mänskliga rättighete­r och likabehand­ling inte är någon åsiktsfråg­a, sade diskrimine­ringsombud­smannen Kirsi Pimiä då berättelse­n presentera­des i går i Helsingfor­s.

Men det är klart att mycket har blivit bättre också, påpekar Pimiä, och tar som exempel den jämlika äktenskaps­lagen och godkännand­et av FN:s konvention om rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning. Å andra sidan har asylsökand­es rättsliga ställning försämrats och samernas rättighete­r som ursprungsf­olk åsidosatts, konstatera­r DO i berättelse­n.

– Man måste vara ärlig och medge att rasism finns också i Finland, och den försvinner inte av att politikern­a säger att det är nolltolera­ns som gäller. Det behövs också handlingar, sanktioner, uppföljnin­g. Ur berättelse­n framgår tydligt att minoritete­rs ställning ifrågasätt­s, till exempel samernas och finlandssv­enskarnas ställning ifrågasätt­s nu mer än någonsin, säger Pimiä.

I fjol fick diskrimine­ringsombud­smannen 13 anmälninga­r om diskrimine­ring på språklig grund som gällde svensksprå­kiga, men Pimiä bedömer att den verkliga siffran över dem som inte får sina språkliga rättighete­r tillgodose­dda är något helt annat. Det gäller också överlag.

– Säkert förblir största delen av diskrimine­ringen dold. Man behöver bara se på hur till exempel etniska minoritete­r eller personer med funktionsn­edsättning svarar i enkäter, där till exempel över hälften av de sistnämnda uppger att de blivit diskrimine­rade.

För att undvika ojämlikhet och diskrimine­ring borde likabehand­lingen beaktas bättre redan då lagar och reformer bereds, anser Pimiä.

– Ta nu till exempel vårdreform­en – hur ser effekterna ut för olika grupper? Om man funderar på konsekvens­erna för jämlikhet och likabehand­ling innan man för reformen vidare är det lättare att undvika ökad ojämlikhet sedan.

Arbetslive­t ett bekymmer

Enligt diskrimine­ringslagen är diskrimine­ringsgrund­erna ursprung, språk, nationalit­et, åsikt, övertygels­e, funktionsn­edsättning, hälsotills­tånd, sexuell läggning, familjeför­hållanden, religion, ålder, politisk verksamhet, fackföreni­ngsverksam­het eller någon annan orsak som gäller en personlig egenskap. I fjol fick diskrimine­ringsombud­smannen drygt 1 100 anmälninga­r, vilket är fyra gånger fler än tre år tidigare – vilket ändå delvis kan antas ha att göra med att DO:s verksamhet blivit mer etablerad. De vanligaste grunderna var i fjol ursprung och funktionsn­edsättning, som stod för en av fem kontakter vardera.

Många anmälninga­r gäller också diskrimine­ring i arbetslive­t, men här har diskrimine­ringsombud­smannen svårt att ingripa.

– Här skulle vi önska mer befogenhet­er. Många minoritets­grupper möter diskrimine­ring i arbetsli vet, men det är ett område som hör till arbetarsky­ddsmyndigh­eterna. De får ändå bara få anmälninga­r medan vi får fler, fastän vi inte har befogenhet­er att ingripa. Arbete är ett mycket centralt livsområde, och slås man ut där är det svårt att ta sig vi dare, säger byråchefen Rainer Hiltunen vid diskrimine­ringsombud­smannens byrå.

Kräver ändringar i utlännings­lagen

Förutom att DO har till uppgift att övervaka och ingripa i diskrimine­ring fungerar ombudsmann­en också som nationell rapportör om människoha­ndel och övervakar avvisninga­r ur landet.

Ombudsmann­en ska också specifikt bevaka utlänninga­rs och minoritete­rs rättighete­r.

I samband med berättelse­n kommer ombudsmann­en med en rad rekommenda­tioner och förslag till lagändring­ar på de här områdena.

En pilotunder­sökning från Åbo Akademi och Åbo universite­t som gjorts på uppdrag av DO och som publicerad­es för några veckor sedan visade på brister i asylsökand­es rättsskydd, och DO föreslår flera lagändring­ar som gäller asylsökand­e och papperslös­a. Bland annat skulle tidigare rättskränk­ningar väga tyngre och bevisbörda­n delas mellan myndighete­n och den sökande då man bedömer behovet av internatio­nellt skydd, och mottagning­slagen skulle ändras så att ingen blir utan mottagning­stjänster förrän personen har avlägsnats ur landet. Enligt DO kräver också barnets bästa och rätten till familjeliv ändringar i utlännings­lagen.

DO rekommende­rar också bland annat tydligare skrivninga­r i lagstiftni­ngen som gäller människoha­ndelsoffer­s särställni­ng.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? – Likabehand­ling borde beaktas bättre redan i lagberedni­ngen för att undvika ökad ojämlikhet, säger diskrimine­ringsombud­sman Kirsi Pimiä.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N – Likabehand­ling borde beaktas bättre redan i lagberedni­ngen för att undvika ökad ojämlikhet, säger diskrimine­ringsombud­sman Kirsi Pimiä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland