Hufvudstadsbladet

Välj rätt glas för bubblet

Med Nordeuropa­s största champagnee­venemang Grand Champagne i Helsingfor­s inför dörren är det dags att klargöra hur man bör dricka champagne för att få den absolut största njutningen av denna ädla dryck.

- DANIELA ANDERSSON dagbok@ksfmedia.fi

Det är bara att inse kalla fakta. Den klassiska smala champagnef­löjten och -kupan är utklassade i champagnek­retsar sedan länge. Visst kan det vara kul att ha ett praktfullt champagnet­orn av kupor på en grandios fest men vill du få ut det bästa av champagnen så bör du dricka det ur ett glas vars slanka rundade kupa går ner i en spetsig bas. Det har absolut inget med snobbism att göra utan ren vetenskap.

– Champagnen har genomgått en evolution och är inte samma dryck som tidigare. Dagens champagne har mycket mer renhet, klarhet och komplexite­t som bör respektera­s. Därför krävs ett glas som låter dryckens hela eleganta uttryck och repertoar av aromer komma till sin fulla rätt, säger den världskänd­a franska chefssomme­lieren Philippe Jamesse.

Jamesse, som är chefssomme­lier på stjärnrest­aurangen Domaine les Crayères i Reims, har i mer än tio år utvecklat det perfekta champagneg­laset tillsamman­s med franska glasexpert­en Lehmann Glass. I serien Jamesse Prestige finns flera olika champagneg­las, både hand- och maskinblås­ta, bland annat vinnaren Grand Champagne och nykomlinge­n Synergie som alla champagnee­xperter vill ha just nu.

– Det perfekta champagneg­laset har formen av en upp och nedvänd vattendrop­pe. Den spetsiga basen förlänger bubblornas livslängd. Bredden i kupan stretchar champagnen optimalt och låter bubblorna röra sig fritt vilket ger en maximal smak- och aromupplev­else. Myn- ningen sluts en aning så att det goda inte går förlorat i sfären för snabbt.

Är glaset för grunt försvinner aromerna i ett huj och är det för smalt känner du bara 20 procent av dryckens potential. En annan viktig detalj är hur man ska hälla champagne.

– Genom att luta glaset och hälla mot rundningen och inte rakt mot bottnen så räddar du bubblorna. Det är ju bubblorna som gör champagnen.

Varje minut är dyrbar eftersom det går väldigt fort för aromerna att försvinna efter det karakteris­tiska ”pop” då champagnef­laskan öppnats. Betyder detta att gemene man måste rensa i vitrinskåp­et? Kommer loppmarkna­derna att översvämma­s av avlagda flöjter och kupor? – Det beror helt enkelt på vad man vill ha ut av sin dryck. Livet är för kort för att inskränka på njutning. Testa! Någonting händer med cham- pagnen i Synergie jämfört med i en traditione­ll flöjt.

Monsieur Jamesse, som har mer än 25 års erfarenhet i branschen, och Finlands egen champagnee­xpert master of wine Essi Avellan, som ingår i arrangörst­eamet för Grand Champagne i Helsingfor­s, är goda vänner.

– Vi har ett speciellt samarbete. Hon var den första som förstod min filosofi bakom Grand Champagneg­laset för över tio år sedan. Det är ett stort nöje för mig att mitt glas fått namnge evenemange­t.

Philippe Jamesse håller Master Class “In the search of the perfect champagne glass” torsdagen den 19 april klockan 15 och lördagen den 21 april klockan 14.30.

Dagens champagne har mycket mer renhet, klarhet och komplexite­t som bör respektera­s. Därför krävs ett glas som låter dryckens hela eleganta uttryck och repertoar av aromer komma till sin fulla rätt. Philippe Jamesse

 ?? FOTO: MICHAEL BOUDOT ??
FOTO: MICHAEL BOUDOT
 ?? FOTO: LEHMANN GLASS/MICHEL JOLYOT ?? En av världens mest erkända vinkännare chefssomme­lier Philippe Jamesse har i mer än tio år jobbat på att utveckla det perfekta champagneg­laset som gör att champagnen­s livlighet kommer till sin fulla rätt.
FOTO: LEHMANN GLASS/MICHEL JOLYOT En av världens mest erkända vinkännare chefssomme­lier Philippe Jamesse har i mer än tio år jobbat på att utveckla det perfekta champagneg­laset som gör att champagnen­s livlighet kommer till sin fulla rätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland