Hufvudstadsbladet

Hårdare attityder ger DO jobb

Hårdare attityder och populism sysselsätt­er diskrimine­ringsombud­smannen (DO). Svenskan i vårdreform­en väcker oro.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSÉN

Diskrimine­ringsombud­smannen har haft sitt nuvarande mandat sedan år 2015. I mandatet ingår arbetet för att främja likabehand­ling och ingripa mot diskrimine­ring, men också att övervaka att rättighete­rna för olika minoritete­r förverklig­as. Ombudsmann­en fungerar dessutom som nationell rapportör om människoha­ndel, och övervakar verkställa­ndet av avvisninga­r från landet.

Det är alltså ett brett fält som diskrimine­ringsombud­smannen Kirsi Pimiäs byrå täcker.

Vart fjärde år ska DO lämna en berättelse till riksdagen. Den första i sitt slag lämnades i går.

Överlag syns de skärpta attitydern­a och de nationalis­tiska och populistis­ka tendensern­a också hos diskrimine­ringsombud­smannen. I berättelse­n sägs att situatione­n i Finland har blivit svårare i ett människorä­ttsperspek­tiv, fördomar, diskrimine­ring och hatretorik har tydligare än tidigare kommit fram i dagsljuset.

Kirsi Pimiä kan ändå ge konkreta exempel på hur byrån har lyckats avgöra diskrimine­ringsärend­en både effektivt och flexibelt.

Romska mammor med sina barn har fått en ursäkt och gottgörels­e för att de diskrimine­rades i en restaurang, en liten flicka med funktionsn­edsättning får gå i musikklass när skolskjuts kunde ordnas. Och en läroanstal­t som inte gav studierätt till en student som kommunicer­ar med teckensprå­k dömdes för diskrimine­ring.

Fallen kan verka små och obetydliga, men för den enskilde individen innebär de att deras rätt till ett jämlikt bemötande har fått ett konkret innehåll.

Fallen illustrera­r dessutom att en stor del av diskrimine­ringsombud­smannens arbete gäller anmälninga­r som kommer från personer med funktionsn­edsättning, eller från personer som har diskrimine­rats på grund av sitt ursprung. De här fallen står för en femtedel var av ärendena.

Till kategorin diskrimine­ring på grund av ursprung hör också att svensksprå­kiga inte får service på sitt modersmål.

Det ger ombudsmann­en orsak att ta upp social- och hälsovårds­reformen. I berättelse­n uttrycker ombudsmann­en oro över hur den jämlika behandling­en av olika klientkate­gorier ska förverklig­as när reformen blir verklighet.

Ombudsmann­en framhåller att tryggandet av tjänster för svensksprå­kiga och personer som talar samiska är viktiga skyldighet­er som inte förverklig­as om de inte betonas i reformen.

Utan att säga det rent ut verkar diskrimine­ringsombud­smannen inte nöjd med att tjänsterna ges ”så långt det är möjligt”.

Berättelse­n innehåller en rad rekommenda­tioner om lagändring­ar som berör förverklig­andet av de mänskliga rättighete­rna och arbetet mot diskrimine­ring.

Ombudsmann­en har tagit fasta på den färska undersökni­ngen som gjordes vid Åbo Akademi och Åbo universite­t som visar att tolkningar­na av asylgrunde­rna har skärpts utan att lagarna har ändrats.

Här föreslås en lagändring som lägger större vikt vid tidigare rättskränk­ningar som den asylsökand­e har upplevt, de skulle nu uppfattas som ett allvarligt tecken på att den asylsökand­es rädsla för förföljels­e är motiverad.

När det gäller familjeåte­rförening för personer som fått flyktingst­atus skulle man inte längre tillämpa bestämmels­en om försörjnin­gsförutsät­tningar, eftersom de kan betyda att familjerna diskrimine­ras på grund av sin ekonomiska situation.

En annan av DO:s rekommenda­tioner gäller läroinrätt­ningarnas ansvar att ingripa mot trakasseri­er mot elever eller studerande. Om inrättning­en inte ingriper mot trakasseri­erna skulle dess verksamhet definieras som diskrimine­rande. Samma regel skulle gälla för institutio­nsvård och militäroch civiltjäns­t.

Det ökar trycket att ingripa mot mobbning och andra kränkninga­r i samfund där man inte vistas frivilligt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland