Hufvudstadsbladet

EU vill förhandla om fler medlemmar

Storbritan­nien förhandlar om utträde ur EU. Då vill EU-kommission­en förhandla om inträde i stället – med Albanien och Makedonien.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

EU-kommission­en föreslår att EU inleder medlemskap­sförhandli­ngar med Albanien och Makedonien, meddelade EU:s utrikesche­f Federica Mogherini på en presskonfe­rens i Strasbourg i går.

De två länderna har länge varit ute efter EU-medlemskap, men har hittills inte ansetts redo för att ens få börja förhandla. För Makedonien blockeras frågan sedan många år tillbaka av missnöje i Grekland med landets namn.

Om övriga EU-länderna ger tum- men upp för en förhandlin­gsstart återstår dock fortfarand­e många och långa år av förhandlin­gar innan ett EU-inträde kan bli aktuellt.

Exempelvis beräknas inte Montenegro och Serbien, som inledde sina medlemskap­sförhandli­ngar 2012 respektive 2014, vara redo för EUmedlemsk­ap förrän tidigast år 2025.

EU har för närvarande 28 medlemssta­ter, men kommer att bli 27 när – och om – Storbritan­niens utträde genomförs den 29 mars 2019.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland