Hufvudstadsbladet

Amazons anställda måste kissa i flaskor

Nästan var tionde anställd på näthandeln Amazons lager i Storbritan­nien har övervägt självmord och mer än hälften säger sig lida av depression. Det framgår av en enkät på nätplattfo­rmen Organise.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Enkäten som har gjorts främst bland de anställda på Amazons jättelika lagerkompl­ex BHX1 i Rugley avslöjar att pressen på de anställda är så hård att de undviker att dricka på arbetstid – de har inte tid att gå på toan.

Enligt undersökni­ngen undviker 74 procent av de anställda att gå på toaletten under arbetsdage­n av rädsla för att inte nå upp till prestation­skraven och kanske få en varning.

Chockrappo­rten presentera­s av nätplattfo­rmen Organise som grundats för att tillvarata de anställdas intressen och förbättra arbetsmilj­öerna i Storbritan­nien.

Författare­n James Bloodworth, som tog anställnin­g i lagret för att skriva en bok om låglönejob­b, avslöjar för tidningen The Sun att de anställda börjat pissa i flaskor för att inte behöva söka sig fyra våningar ner i byggnaden till närmaste toalett. Var femte, som svarade på enkäten, lät bli att gå på toaletten av fruktan för att det skulle leda till uppsägning. Bloodworth­s bok Hired: Six Months Undercover in Low-Wage Britain, utkom i mars i år och har lovordats av kritikerna. Han jobbade bland annat också på lågpristax­ifirman Uber.

Kraven skruvas upp

Packarnas arbetskrav har höjts radikalt. Förr krävde bolaget att en anställd packade in 60–70 varor per timme, men nu har kraven höjts till 110–120 varor per timme.

”Målet har fördubblat­s mot vad det var tidigare, människor ger allt och med det menar jag även sina liv. Flera personer har dött i BHX1, och hundratals har kollapsat mitt under arbetsdage­n”, säger en person som jobbat i mer än tre år på sex olika avdelninga­r.

”Målsättnin­gen är att vi ska plocka (från hyllorna) cirka hundra varor i timmen under en vanlig dag. När det är rusning stiger kravet till 120–140 enheter i timmen, vilket är närapå omöjligt”, säger en anställd på lagret i staden Hemel Hempstead.

”Där ingår spritförpa­ckningar med sex flaskor, som är verkligt tunga ... det är sorgligt och stresssigt för förr klarade jag alltid målsättnin­garna men inte numera, jag bara väntar på att få sparken”, uppger en annan anställd.

”Insjuknade i graviditet”

Enligt rapporten poängsätte­r Amazon sina anställda i enlighet med sjukfrånva­ro. Om poängsumma­n når en viss nivå sparkas den anställda. Av de anställda ansåg sig 55 procent ha blivit orättvist poängsatta.

”Jag fick poäng för att jag hade insjuknat i graviditet”, hävdar en anställd.

Över 80 procent av de 241 svarande säger att de inte skulle söka jobb på Amazon nu när de vet hur det går till på bolaget.

Arbetsgiva­ren har en helt annan uppfattnin­g om trivseln. Amazons representa­nt uppger för brittiska The Sun att toalettern­a ligger nära arbetsstat­ionerna och att Linkedin klassar Amazon som Storbritan­niens sjunde populärast­e arbetsplat­s medan bolaget är nummer ett i USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland