Hufvudstadsbladet

Perfekt insats gav VM-guld – ”våra drömmar gick i uppfyllels­e”

Marigold IceUnity fick till en fullträff i VM i Stockholm och blickar redan framåt mot hemma-VM 2019 – och kanske OS 2022.

-

De blåvita flaggorna vajar i folkhavet i Stockholm. Storfavori­ten – Rysslands Team Paradise – har precis misslyckat­s i sitt fria program. Bordet är dukat. Nervöst?

– Mentalt var FM svårare. Det är så hård konkurrens i Finland att det inte är någon självklarh­et att få vara med i VM. I VM är det mera att njuta, säger Marigold IceUnitys lagkapten Camilla Sundgren.

I det nervpirran­de läget går Marigold – trea efter det korta programmet – ut och gör säsongens bästa fria program. 136,41 poäng visar sig räcka till VM-guld i teamåkning – lagets femte totalt och första sedan 2014. Inte ens Sveriges Team Surprise räcker till mera än silver.

– Vi visste att vi är nöjda med vår prestation ändå. När det också räckte till VM-guld var det som att alla våra drömmar gick i uppfyllels­e, säger Sundgren.

Många förändring­ar i laget

Det fria programmet – Splash – var inte helt konvention­ellt. Det tog en stund för laget att komma in på den våglängd som tränaren Anu Oksanen hade tänkt, men till slut visade sig musiken och programmet vara perfekt.

– Det var en liten chock först. Som natt och dag jämfört med den förra säsongen, säger Sundgren.

– Men det visade sig vara ett bra val. Ett program som verkligen beskriver oss själva.

Inför den här säsongen genomgick laget en hel del förändring­ar, då hela nio nya lagmedlemm­ar kom in i laget. Förberedel­serna inför VM försvårade­s också av att laget drabbades av en del skador under vintern.

– Svårighete­rna har också gett oss styrka, säger Sundgren i samband med att Konståknin­gsförbunde­t ordnar medaljkaff­e i det nya idrottshus­et i Helsingfor­s.

– Vi fokuserade bara på vad vi gör. Vi tänkte inte på allt prat om att ryssarna gör hattrick och annat.

Ryssland favorit

Ryska Team Paradise tog hem de två föregående VM-gulden och var – tillsamman­s med svenska Team Surprise – definitivt favoriter inför VM. Trots fjolårssil­vret var Marigold IceUnity inte i fokus före VM.

– Vi visste att vår egen prestation avgör, inte det vi gjort tidigare under säsongen – fast guldmedalj­erna delats ut till Ryssland flera gånger under den gångna säsongen, säger Anu Oksanen.

– Laget lyckades göra en kylig prestation då det gällde som mest. Alla de element som vi tvekat med under säsongen lyckades perfekt.

Hon har lotsat laget till fem VMguld. Det första är alltid det första, men hon kan inte rangordna världsmäst­erskapen sinsemella­n.

– Då jag vet hur mycket jobb det krävs och hur hög nivån har blivit går det inte att lyfta ett över de andra, säger Oksanen.

Första VM-guldet som senior

lagkapten, Marigold Ice Unity

Det här var Sundgrens, 21, första VMguld som senior. Hon har redan vunnit två guld i junior-VM tillsamman­s med Musketeers, 2013 och 2015. Både Musketeers och Marigold IceUnitys drivs av Sundgrens fostrarklu­bb Helsingin Luistelija­t.

– Varje år får vi göra hårt arbete för att skapa en teamkänsla och bli likadana, se identiska ut och skrinna likadant. Men det ger också mycket tillbaka, säger Sundgren, som började med konståknin­g som fyraåring.

Marigold tränar vanligen fem gånger och tjugo timmar per vecka. Ibland kan det bli uppemot trettio timmar. Mest isträning, men laget tränar också balett, dans och fysik.

– Jag jobbar deltid, men hoppas

Camilla Sundgren Varje år får vi göra hårt arbete för att skapa en teamkänsla och bli likadana, se identiska ut och skrinna likadant. Men det ger också mycket tillbaka.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Damerna i VM-guldlaget Marigold IceUnity tog för sig av medaljtårt­an.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Damerna i VM-guldlaget Marigold IceUnity tog för sig av medaljtårt­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland