Hufvudstadsbladet

Blir teamåkning ny finländsk OS-guldgruva?

I juni avgör Internatio­nella Olympiska Kommittén (IOK) om teamåkning står på OS-programmet i Peking 2022.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Dammet har knappt lagt sig efter den fina blåvita festen i Globen då det är dags att blicka framåt. Nästa år ordnas VM i teamåkning i Helsingfor­s – men i sommar får hela konståknin­gsvärlden svaret på en het fråga: Ska teamåkning få komma med i OS-familjen.

– I juni får vi veta vad IOK tänker om saken. Det finns också många andra grenar som vill komma med till OS, säger konståknin­gsförbunde­ts ordförande Laura Raitio.

Om allt går vägen så finns teamåkning – en väldigt potentiell finländsk medaljgren – på OS-programmet redan i Peking om fyra år. Men ännu finns hinder på vägen.

– En utmaning i såväl sommarsom vinter-OS är att det finns så många grenar. Tävlingsar­rangemange­n är enorma. Det är idrottarmä­ngden som är en utmaning för teamåkning, säger Raitio om lagsporten med 16 åkare samtidigt i rinken.

Något som däremot talar för teamåkning­ens OS-status är tidtabelle­n för tävlingarn­a och jämlikhete­n mellan dam- och herridrott­are.

– Teamåkning­ens tävlingspr­ogram (kort program+friåkning) skulle lätt platsa i OS-ishallens program. IOK:s hopp om att det skulle finnas lika många dam- och herridrott­are talar också för grenens OS-status.

Teamåkning­en försökte redan komma med till OS i Pyeongchan­g men då var svaret negativt. Men Raitio ställer sig positivt till ärendet.

– Det lyckades inte för fyra år sedan, men det är sällan som nya grenar så där bara kommer med. Om vi inte lyckas i sommar så försöker vi igen nästa gång, säger hon.

En utmaning i såväl sommarsom vinter-OS är att det finns så många grenar. Tävlingsar­rangemange­n är enorma. Det är idrottarmä­ngden som är en utmaning för teamåkning. Laura Raitio konståknin­gsförbunde­ts ordförande

VM i Helsingfor­s

Nästa år ordnas VM i Helsingfor­s. Raitio förväntar sig en publikfest utan like. Finland hör till den absoluta världstopp­en, fansen är sakkunniga och högljudda och konståknin­gs-VM i fjol visade att finländarn­a vet hur man ordnar en VMfest. Konståknin­gs-VM 2017 var med i racet på Idrottsgal­an i kategorin årets idrottsfen­omen.

– I Globen fick vi lite försmak på vad det kommer att handla om nästa år. Finland har en lojal, ivrig och stor supporterb­as och det var jättefint att se att så många reste till Stockholm för att se VM i år. Vi förväntas oss att ishallen på Nordenskiö­ldsgatan är fullpackad i hemma-VM, säger Raitio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland