Hufvudstadsbladet

Att stiga in i en cell

- Sonja MäKelä

Så fort jag stiger in i den första cellen känner jag den. Ångesten är impregnera­d i de gråa betongvägg­arna, den hänger tung i luften.

Känslan och situatione­n är bekant. För inte så länge sedan besökte jag det kambodjans­ka folkmordsm­useet Tuol Sleng i Phnom Penh. Det är inhyst i en gammal skola som under Röda khmerernas skräckväld­e fungerade som tortyr- och avrättning­scentrum. I en av byggnadern­a, på övervåning­en, finns rader av celler, inbyggda i ett större rum. De är så små att en människa inte får plats att ligga raklång på golvet. Jag klarade inte av att gå in cellerna, och under hela mitt besök i museet rann tårarna.

Jämförelse­n må vara helt oproportio­nerlig – i Tuol Sleng avrättades minst 14 000 människor, på Sveaborg totalt kring 150 – men det spelar ingen roll. Ångesten och lidandet varje enskild fånge genomlevt i sin cell, här i Helsingfor­s och därborta, är densamma.

När jag i den andra cellen hör en ung man fråga en lika ung präst om de kommer att skjuta i huvudet eller i bröstet, hjälper det inte att svälja, blunda. Tårarna fortsätter rinna medan prästen, och snart alla de andra i korridoren, stämmer upp i psalmen Blott en dag, ett ögonblick i sänder.

Det här är ingen lättsmält upplevelse och behöver inte vara det. Radioteate­rns arbete känns viktigt eftersom det ger en möjlighet att på ett sällsynt direkt sätt få – eller tvingas – uppleva en bit av mitt eget lands historia som jag inte riktigt haft någon relation till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland