Hufvudstadsbladet

Highasakit­e har hittat hem igen

- ANNA LILLKUNG kultur@ksfmedia.fi

Norska Highasakit­e och brittiska Florence and the Machine visar båda betydelsen av kraftiga och råa röster i sina nya singlar.

OUT OF ORDER – Highasakit­e

Norska indiepopgr­uppen Highasakit­e har inte släppt ny musik sedan år 2016. Under tiden har mycket hänt. Gruppen har fått mer internatio­nell synlighet tack vare sin medverkan i tv-serien Skam och på Nobels fredsprisf­est 2016. Samtidigt har de gått från att vara fem bandmedlem­mar till två.

När gruppen i duoformat nu är tillbaka med låten Out of Order känns det dock helt rätt. Sångaren och låtskrivar­en Ingrid Håvik har själv sagt att hon under senaste turnén glömde bort sitt ursprungli­ga syfte med musiken. Men när de satte i gång med nytt material kunde hon känna det hon sjöng igen, och det märks.

Out of Order är inte en munter låt, men det är likväl något hoppfullt i den. Även när Håvik sjunger om hopplöshet gör hon det med kraft och pondus. Hon förmedlar samma känsla som fick mig att fastna för Highasakit­e för tre år sedan. Med sin säregna och genuina röst får Håvik en att känna varje ord, samtidigt som Trond Bersus produktion är närapå perfektion.

SKY FULL OF SONG – Florence and the Machine

Brittiska Florence and the Machine är en annan grupp som tagit paus i ett par år men nu är tillbaka med singeln Sky Full of Song. Låten är vid första anblick mindre hänryckand­e och kraftfull än bandets musik brukar vara, men ändå effektfull och snygg.

Sky Full of Song rör sig tyst framåt, med ett relativt simpelt arrangeman­g. Florence Welchs röst skapar däremot tillräckli­gt med dynamik för att låten ska bli intressant. Hon visar att det inte alltid behövs stora festivalhi­ts – genom enkelhet kan hon också uppnå en himmel full av sång.

PYNK – Janelle Monáe feat. Grimes

Sångaren och skådespela­ren Janelle Monáes nya låt Pynk hyllar kvinnlig sexualitet och gör det med precis rätt kombinatio­n av lättsamhet och allvar. Två stora bonusar är kanadensis­ka elektropop­artisten Grimes medverkan och musikvideo­n till låten.

”Florence Welch visar att det inte alltid behövs stora festivalhi­ts – genom enkelhet kan hon också uppnå en himmel full av sång.”

 ?? FOTO: JøRGEN NORDBY ?? Highasakit­e är tillbaka, nu i duoformat.
FOTO: JøRGEN NORDBY Highasakit­e är tillbaka, nu i duoformat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland