Hufvudstadsbladet

Alla popmusikal­iska genrer på en gång

En fyraårig väntan är över – Jack White är tillbaka med sitt tredje album i eget namn.

- HENRIK JANSSON

Jack White: Boarding House Reach (XL/Playground) Jack White var en drivande kraft inom garageboom­en i Detroit redan i slutet av 1990-talet, fick sitt stora genombrott med The White Stripes kring 2001, och har sedan också agerat inom en rad andra grupper – och till och med skrivit signaturlå­ten till en Bondfilm.

För några år sedan flyttade han till Nashville, där han via sitt växande skivbolag Third Man och otaliga insatser som producent blivit något av en kreativ katalysato­r. Färska utgåvan Boarding House Reach är, efter en längre paus, hans tredje album i eget namn.

Whites styrka är hans experiment­lusta och enorma mångsidigh­et – han verkar vara nyfiken på snart sagt alla genrer inom populärmus­iken – samt hans motvilja mot att stanna upp, ambitionen att alltid komma vidare, vidare.

Stark gospelkäns­la

Han rör sig här över ett musikalisk­t fält som inkluderar rock’n’roll, blues, funk, electro och lite hiphop – och flera av de mest livsbejaka­nde numren bottnar i en stark gospel- och soulkänsla. Om musiken är stilmässig­t mångfasett­erad är också ljudbilden fullmatad med idéer och udda infall. Här finns i själva verket så många ljudeffekt­er och sidospår att jag ibland frågar mig om han inte krånglat till det lite väl mycket. Om inte det i sig intressant­a låtmateria­let kunnat komma bättre till sin rätt i enklare, mer rätlinjiga arrangeman­g.

Men han använder sig ändå av en spartansk instrument­och studioutru­stning, och lyckas på något bakvänt sätt låta både tidlös och modern. Intensitet­en i rytmvärlde­n, drivet, bär alltid låtarna framåt; också jag kan uppleva det som om en fyraårig väntan nu var över.

 ??  ?? ROCK
ROCK
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland