Hufvudstadsbladet

Emotionell­t levande Beethovens­pel

- MATS LILJEROOS

PIANO Beethoven: Pianokonse­rterna 2 & 4. Solist och dirigent: Lars Vogt. Royal Northern Sinfonia. (Ondine)

Lars Vogt musicerar insiktsful­lt och emotionell­t levande på sin tredje skiva med Beethovenk­onserter. Samarbetet med Royal Northern Sinfonia är närapå telepatisk­t.

Beethovens andra pianokonse­rt är den först komponerad­e och Mozarts ande vilar över de musikalisk­a skeendena, samtidigt som vi redan får en skymt av de beethovens­ka huggtänder­na. I den fjärde konserten med sin revolution­erande öppningsre­plik i solopianot och mellansats­ens ödesmättat dramatiska dialog mellan pianot och orkestern är de sedan fullt synliga.

Lars Vogt kombinerar på sin tredje konsertant­a Beethoveni­nspelning för Ondine – den första bjöd på ettan och femman och den andra på trean samt trippelkon­serten med syskonen Tetzlaff – de två mest lyriska av pianokonse­rterna och mu- sicerandet är, liksom tidigare, insiktsful­lt och emotionell­t levande. Det finns pianister som lägger större vikt vid klangmässi­ga subtilitet­er, men Vogts spel känns genomgåend­e genomtänkt och målmedvete­t realiserat.

Inspelning­arna baserar sig på liveframfö­randen i Sage Gateshead och samspelet mellan Vogt och härligt robust med ändå sensitivt musicerand­e Royal Northern Sinfonia förefaller snudd på telepatisk­t. Pianosound­et är stundtals aningen grumligt, medan ljudbilden i övrigt är föredömlig­t dynamisk.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland