Hufvudstadsbladet

Bebisar, statistik och religion

- MARKUS ANDERSéN Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi

talats mycket om att det inte föds tillräckli­gt med barn i Finland. Alla har en åsikt om varför. Som en stor faktor utpekas unga män som faller utanför samhället. Det är säkert en orsak. Det som gör saken mera komplex är att globalt sett föder unga föräldrar färre barn än förr. Är detta ett problem?

När man är oviss lönar det sig att söka sig till fakta. Gärna dessutom fakta som är processade av någon som förstår ämnet. Och som baserar sig på fakta.

När det gäller denna typ av informatio­n var Hans Rosling en obestridli­g klippa. Tyvärr dog han förra året, men fakta kvarstår. Han var läkare och professor vid Karolinska Institutet och var expert på statistik om hälsovård. Han kunde tyda och förklara statistik som få. Därför blev han världsberö­md, exempelvis Bill Gates var ett av hans största fans och använde hans kunskap när Gates stiftelse började med sina massiva vaccinatio­ns- och utbildning­sprogram i de fattigaste länderna. Om du inte visste det så har den stiftelsen gjort mera för de fattigaste i världen än många riktigt förstår, både direkt och som finansiär av Unicefs verksamhet.

Men tillbaka till ämnet. Antalet barn som föds per förälder minskar globalt sett hela tiden. Jo, konstigt nog stämmer det. Antalet människor på planeten ökar, men inte på grund av att samma kvinnor föder fler barn utan för att det finns flera kvinnor som föder barn än tidigare. Men även det kommer att vända på sikt.

Hans Rosling har gjort många fina presentati­oner, men en av mina favoriter är när han förklarar korrelatio­nen mellan barnfödels­e och religion. Eller snarare avsaknaden därav.

Bäst att låta mästaren själv förklara. Ett par videor med Roslings syn på saken hittas på Youtube med sökorden Religions and babies och Hans Rosling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland