Hufvudstadsbladet

Sparris kräver vin och smörsås

Årets första primörer börjar ta plats i grönsaksdi­skarna. Nu kommer de färska råvarorna och därmed blir det roligare i köket. Här är en vårmeny som vi har längtat efter hela vintern.

-

Vårens primörer är här, det är dags att bjuda på sparris med pocherade ägg, lax i chimichurr­imarinad och chokladtår­ta med bär. Georg Borgström har valt ut vinerna som passar bäst till sparris.

Visst är det så att spirande grönska lockar till mer utomhusliv, som i sin tur lockar till mer matlagning och umgänge. Nu är det vår och helgerna och högtiderna infaller tätt. Vi blir alltmer sugna på mat med vårkänsla som sparris, lax, örter och bär.

Vi har komponerat en lättlagad vårmeny som kan passa till någon av de kommande helgerna.

Sparrisen serveras med pocherade ägg och en mousseline­sås, som är en hollandais­esås med lite grädde i. Såsen passar även till andra lätt kokta primörer, som morötter.

Ramslök och små nässelskot­t är det snart dags att plocka och tillaga. Använd ramslöken till sallader, pesto eller i soppa. På nässlorna gör du en underbar soppa och även här passar pocherade ägg som tillbehör.

Torka unga nässlor

Vill du testa något nytt kan du göra nässelpulv­er. Plocka en lagom mängd nässlor och knyt ett band om stjälkarna. Använd plasthands­kar så att du inte bränner dig. Häng knytena upp och ned ett par veckor på en torr och mörk plats. Plocka bort bladen, mortla eller mixa dem till ett fint pulver, förvara torrt. Perfekt att strö på sallader, på smörgåsen eller i grönsaksrä­tter.

Chimichurr­ilax är en perfekt huvudrätt. Gillar man inte lax kan man använda såsen till grillad kyckling i stället, med lika bra resultat.

När vi nu varit så nyttiga kan vi avsluta med en underbar chokladkrä­mspaj. Den är gjord på en pajbotten av Ballerinak­ex och är toppad med bär och vispgrädde. Efter denna kaka, som är underbart god och mättande, rekommende­rar vi en lång och skön promenad. Sparris med mousseline­sås Mousseline­såsen är utmärkt till alla primörer, gillar du inte sparris går det bra med en annan primör.

Till 4 portioner, 25 minuter

250 g grön sparris 250 g vit sparris

Mousseline­sås:

150 g smör 3 äggulor 2 msk vatten 1 msk citronsaft 1 tsk salt 1 krm cayennepep­par 1/2 dl vispgrädde

Pocherat ägg:

4 ägg 1 liter vatten 1 msk ättika

Serveras med:

1 1/2 msk klippt gräslök 1 1/2 msk hackade hasselnött­er

■ Bryt av basen på den nedre delen av den gröna sparrisen och koka i lättsaltat vatten i cirka 3 minuter. Skala den vita sparrisen och koka den i lätt saltat vatten i cirka 4–5 minuter, känn av med sticka. Spola av dem båda och låt rinna av.

Smält smöret till såsen i en kastrull. Vispa samman äggulor, vatten och citronsaft i en skål över ett vattenbad tills det blir en tjock kräm. Tag bort från värmen och vispa ned det smälta smöret i en tunn stråle. Tänk på att inte ta med den vita bottensats­en. Smaka av med salt och cayennepep­par.

Koka upp vatten tillsamman­s med ättika. Knäck äggen ett och ett i en kopp och låt äggen försiktigt glida ned i det kokande vattnet. Sjud

■ långsamt i cirka 3 minuter. Ta upp med hjälp av en hålslev. Låt rinna av.

Vispa samman grädden och vänd ned i såsen. Rör om. Lägg upp sparrisen på tallrikar, placera de pocherade äggen ovanpå, toppa med sås och strö över hackade nötter och klippt gräslök. Chimichurr­i med lax och färskpotat­is Chimichurr­i är en sås som har sitt ursprung i Argentina och Uruguay, utmärkt när man grillar, men också som marinad. Man kan blanda persilja och koriander om man vill förändra ytterligar­e.

Till 4 portioner, 45 minuter

1 kg laxsida med skinn 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppa­r

Chimichurr­i:

rivet skal av 2 limefrukte­r saft av 2 limefrukte­r 2 schalotten­lökar 4 vitlökskly­ftor 1 röd chilifrukt 2 msk vitvinsvin­äger 1 1/2 dl olivolja 1 1/2 tsk salt 2 dl persilja

Citronyogh­urt:

3 dl fet yoghurt – turkisk eller grekisk rivet skal av 1 citron 1 tsk flytande honung 1 msk hackad skållad mandel

Garnering:

1/2 skivad citron 1/2 skivad limefrukt persilja

Serveras med:

lätt kokta sockerärto­r

■ Putsa laxen och placera den på en bakplåtspa­ppersklädd plåt med skinnsidan nedåt. Salta och peppra. Stek strax under ugnens mitt på 150 grader tills den har en innertempe­ratur på cirka 55 grader.

Tvätta och riv skalet av limefrukte­n, pressa ur saften. Skala och finhacka löken. Kärna ur och finhacka chilifrukt­en. Finhacka persiljan. Blanda samman samtliga ingrediens­er till chimichurr­in och rör om väl.

Tvätta och riv citronen. Blanda med yoghurten tillsamman­s med mandeln och toppa med citronskal och honung.

Tag ut laxen och toppa den med chimichurr­i, garnera med lime och citronskiv­or, och lite koriander eller persilja. Laxen kan ätas varm, ljummen eller kall. Resterande sås serverar du i en skål bredvid.

Servera med kokt färskpotat­is, lättkokta sockerärto­r och citronyogh­urt. Toppa med färskdill och gräslök. Chokladkrä­mspaj med bär

Cirka 8 bitar, 20 minuter + 5 timmar i kyl Pajskal:

365 g Ballerinak­ex (nästan 2 paket) 150 g smör

Chokladkrä­m:

1/2 dl vispgrädde 3 dl mjölk 1 dl strösocker 2 äggulor 2 msk maizena majsstärke­lse 100 g mörk choklad 1 msk smör 1 tsk vaniljsock­er 1 krm salt

Garnering:

2,5 dl vispgrädde en halv liter jordgubbar kryddgrönt

■■Smält■smöret■i■en■kastrull.■Mixa■ ballerinak­akorna■i■en■matberedar­e,■tillsätt■smöret■och■mixa■till■en■ smulig■massa.■Smörj■en■form■med■ avtagbar■botten■(cirka■24■centimeter■i■diameter)■och■tryck■ut■massan.■ Grädda■strax■under■ugnens■mitt■på■ 150■grader■i■cirka■15■minuter.■Tag■ ut■och■låt■svalna.

Gör■chokladkrä­men:■Rör■samman■mjölk,■socker,■salt,■äggulor■ och■Maizena■med■en■handvisp■i■en■ kastrull■på■medeltempe­ratur.■Rör■ hela■tiden.■Låt■sjuda■långsamt■tills■ den■har■tjocknat.■Ta■bort■från■värmen.

Dela■chokladen■i■bitar■och■rör■ ned■så■att■det■smälter.■Tillsätt■smör■ och■vaniljsock­er,■och■rör■till■en■slät■ och■jämn■smet.■Låt■svalna,■rör■om■ då■och■då.

Bred■ut■fyllningen■i■det■kalla■pajskalet.■Ställ■i■kylen■i■minst■5■timmar.

Garnera■vid■serveringe­n■med■ vispad■grädde,■delade■jordgubbar■ och■kryddgrönt.

 ?? FOTO: BOSSE NILSSON ?? Både grön och vit sparris till den krämiga mousseline­såsen, toppat med pocherat ägg.
FOTO: BOSSE NILSSON Både grön och vit sparris till den krämiga mousseline­såsen, toppat med pocherat ägg.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: BOSSE NILSSON ?? Krämig chokladpaj med jordgubbar passar bra till vårens meny. Har man ont om tid lönar det sig att göra pajen dagen innan och låt den stå i kylen över natten.
FOTO: BOSSE NILSSON Krämig chokladpaj med jordgubbar passar bra till vårens meny. Har man ont om tid lönar det sig att göra pajen dagen innan och låt den stå i kylen över natten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland