Hufvudstadsbladet

Ondskan är grå och långsam och bryter ner sitt offer bit för bit. Den är inte något som hoppar fram ur busken.

Skuldbeläg­gning är meningslös­t, säger regissören Isabella Eklöf på tal om alla de kvinnor som sitter fast i hopplösa relationer. Hennes debutfilm handlar om en sådan kvinna.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Isabella Eklöf om problemati­ken i sin debutfilm Holiday.

Sascha (Victoria Carmen Sonne) är ung, godtrogen och passiv. Hon vill ha snygga kläder, vackra solbrillor, droger, alkohol och ett bekvämt liv men för att få allt detta finns endast en utväg – hon måste vara flickvän åt en gangster.

Gangstern Michael (Lai Yde) ger Sascha allt det hon vill ha, till priset av förnedring, misshandel och våldtäkt.

Isabella Eklöfs film Holiday utspelar sig i soliga lyxorten Bodrum i Turkiet. Sascha fördriver dagarna med att göra just ingenting, utom att shoppa, sola, läppja på drinkar och finnas till hands för Michael när han vill ha henne.

– Jag tänkte mycket på de svenska Hollywoodf­ruarna när jag gjorde filmen, säger Isabella Eklöf.

– Fruarna är kvinnor som sitter fast i ett lyxmissbru­k av bland annat shopping och yoga och som blir olyckliga när deras män lämnar dem för en trettio år yngre kvinna.

Men att avfärda Sascha med att hon är ett offer är lite för lätt, menar regissören Isabella Eklöf.

– Vi är alla offer i den mening att vi också är delaktiga i vårt liv. Sascha kämpar för att överleva, precis som alla vi andra men hon är hungrig och kan inte säga nej.

Ondskan är grå

Holiday hade premiär när höstens #metoo var som hetast och Isabella Eklöf upptäckte att kvinnor som utsatts för samma behandling kunde identifier­a sig med filmens Sascha.

– Jag tror att Holiday är en film för dem som upplevt övergrepp och maktmissbr­uk och inte kunnat värja sig.

– Ondskan är grå och långsam och bryter ner sitt offer bit för bit. Den är inte något som hoppar fram ur busken.

Reaktioner­na då? Holiday har visats på bland annat Sundancefe­stivalen och något oväntat har fokus ofta hamnat på våldtäktss­cenen i mitten av filmen.

– Det hade jag inte väntat mig, säger Isabella Eklöf och ger sig in på en lång redogörels­e för alla de effekter som behövdes för scenen.

– Man kan inte förutsätta att en skådespela­re har en erektion som klarar av åtta tagningar så vi använde en löspenis. Men den var för liten så det var synd om skådespela­ren.

Kalak som film

Holiday bygger löst på den danska författare­n Johanne Algrens delvis självbiogr­afiska bok Louis liv. Nu arbetar Isabella Eklöf med nästa manus. Den här gången ska Kim Leines självbiogr­afiska roman Kalak bli film är det tänkt.

– Kim Leine bär också på ett mörker, precis som Sascha, konstatera­r Eklöf.

Kim Leine är dansk men numera bosatt i Norge och Isabella Eklöf är svensk men har rotat sig i Danmark. Där hamnade hon efter att ha kommit in på danska filmskolan. I bagaget fanns en utbildning i regi från Scenskolan i Göteborg men Eklöf tyckte inte att den var tillräckli­g.

– Jag märkte att jag i Sverige höll på att glida in i kvinnofäll­an av att vara produktion­sassistent. Folk såg mig inte som konstnär utan som besvärlig.

– Då insåg jag att jag behövde en gedigen utbildning. Danmark är speciellt för det är inte ett särskilt feministis­kt land. De är mera macho men det är ändå bra för kvinnor.

 ?? Foto: Cata PortiN ??
Foto: Cata PortiN
 ?? CATA PORTIN
FOTO: ?? Isabella Eklöfs debutfilm handlar om en kvinna som vill leva det ljuva livet trots att priset är högt.
CATA PORTIN FOTO: Isabella Eklöfs debutfilm handlar om en kvinna som vill leva det ljuva livet trots att priset är högt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland