Hufvudstadsbladet

Osäkerhete­n om vården syns i partimätni­ng

SDP har åter vind i seglen i Helsingin Sanomats partimätni­ng, likaså Samlingspa­rtiet. Men det stora antalet osäkra väljare är påfallande. Osäkerhete­n kring vårdreform­en kan spräcka regeringen Sipiläs strategi – att lägga den svåra politiken bakom sig i go

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Enligt Helsingin Sanomats senaste opinionsmä­tning skulle SDP nu få 21,4 procent av rösterna om det var val i dag. Samlingspa­rtiet skulle få 20,6 procent. Statsminis­terpartiet Centern skulle få 15,7 procent och ligger på tredje plats. Felmargina­len är två procentenh­eter åt vardera hållet.

Senast SDP tävlade om tätpositio­nen var då missnöjet var som starkast kring de så kallade tvångslaga­rna på arbetsmark­naden, och i början av det här året har debatten om aktivering­smodellen gått het. I takt med det missnöjet verkar SDP ha gått framåt.

Åsa von Schoultz, professor i statslära vid Helsingfor­s universite­t, bedömer att just arbetsmark­nadsfrågor är ett tema där SDP i väljarnas ögon är trovärdigt.

– Det brukar vara två saker som påverkar väljarnas partisympa­tier. För det första kostnaden av att sitta i regeringen, som man ofta bestraffas för – det är ju sällan man får några bonusar. Det andra är de ekonomiska vågrörelse­rna, säger von Schoultz.

Centern drabbas av missnöje

Det ekonomiska uppsvinget tycks bära framför allt Samlingspa­rtiet, som också hållit en position i täten trots regeringsa­nsvaret, medan statsminis­terpartiet Centern drabbats mer. Missnöje och reaktioner på regeringsp­olitik som upplevs negativt kan vara en drivkraft i en mätning som görs mellan valåren.

– Positiva reaktioner kan komma då partierna gör nya utspel och presentera­r program – och det sker närmare valtider, inte nu. Så det ligger nära till hands att det är mera negativa reaktioner som speglas i mätningar mellan valen, säger von Schoultz.

De stora nedskärnin­garna genomförde regeringen i början av valperiode­n. Samlingspa­rtiet kan alltså ha repat sig från nedskärnin­garna i utbildning­en.

– Det är en annan sak som forsk- ning visar – att väljarna är rätt kortsiktig­a. Regeringen har strategisk­t lagt upp sitt agerande enligt det och genomfört svåra beslut i början. Problemet den tampas med är att vårdreform­en ännu inte gått att genomföra, och det är något som hotar fälla strategin, säger von Schoultz.

Ovanligt många osäkra

Åsa von Schoultz påpekar att det inte är mycket som hänt i den senaste gallupen, om man räknar in allt som ryms i felmargina­len, men över tid ser man att SDP har haft vind i seglen och stigit sedan slutet av fjolåret.

En annan sak som är påfallande i opinionsmä­tningen är antalet osäkra i Helsingin Sanomats gallup. Hela 37 procent kunde inte eller ville inte säga vilket parti de skulle rösta på nu. Det är större än det långsiktig­a snittet som legat på 33 procent.

– Det kan bero på att det är många stora saker som händer i politiken nu som påverkar väljarnas vardag, som vårdreform­en, som spretar åt olika håll och människor inte riktigt vet hur de ska tänka kring.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? ■
Antti Rinnes SDP toppar Helsingin Sanomats senaste opinionsmä­tning.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ■ Antti Rinnes SDP toppar Helsingin Sanomats senaste opinionsmä­tning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland