Hufvudstadsbladet

Jämställdh­etskritike­r lobbar i över tusen skolor

En broschyr som går till attack mot skolornas jämställdh­etsarbete har skickats ut till skolor runtom i landet. Det är föreningen Äkta äktenskap rf som står bakom broschyren. – Vi följer med situatione­n och reagerar vid behov. Överlag får skolorna fler pås

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

I läroplansg­runderna för den grundlägga­nde utbildning­en står det bland annat att utbildning­en ska öka kunskapen och insikten om mångfalden av kön. I Utbildning­sstyrelsen­s guide för skolornas jämställdh­etsarbete står det för sin del att ”Var och en har rätten att själv definiera hurdan flicka eller kvinna eller hurdan pojke eller man hen är, eller om hen identifier­ar sig utanför det som är kvinnligt eller manligt eller upplever sig vara mittemella­n könen”. Det står också att var och en har rätt att definiera sitt eget kön och att en genusmedve­ten lärare kan stödja eleven i den här processen.

Formulerin­garna om kön och jämställdh­et har fått föreningen Äkta äktenskap rf att fatta pennan. I en broschyr som skickats till lärare och rektorer argumenter­ar föreningen mot bland annat begreppet könets mångfald. Broschyren har skickats till över tusen finsk- och svensksprå­kiga skolor. Föreningen är densamma som stod bakom det medborgari­nitiativ som strävade efter att återta beslutet om en jämlik äktenskaps­lag.

– Genom broschyren vill vi stödja lärare och rektorer att hålla sig till en könsuppfat­tning som bygger på biologi och uppmuntra till att skapa en könsvänlig atmosfär i skolorna där det finns plats för olika flickor och pojkar. Man ska inte förvirra eleverna med påståenden om att man själv kan välja sitt kön eller att det skulle finnas fler än två kön, kommentera­r föreningen­s ordförande Susanna Koivula per e-post.

I broschyren skriver hon också att ”Eleverna har rätt att få riktig informatio­n och stöd för sin egen utveckling från flickor till kvinnor och från pojkar till män”.

Läroplanen gäller

På Utbildning­sstyrelsen har man noterat att begreppet könets mångfald väcker känslor.

– Visst, rent juridiskt finns det två kön, det har Utbildning­sstyrelsen inte bestridit. Hur många kön det finns har vi inte definierat. Mångfalden av kön är ett begrepp som används flitigt till exempel inom social- och hälsovårde­n och hos jämställdh­etsombudsm­annen, säger förvaltnin­gsdirektör Matti Lahtinen vid Utbildning­sstyrelsen.

Susanna Koivula förklarar i broschyren rent av det ökade antalet unga som upplever könsdysfor­i, alltså att det biologiska könet inte överensstä­mmer med det upplevda, med vad hon kallar genderideo­logi – och professorn i pedagogik Tapio Puolimatka konstatera­r att självmords­benägenhet­en hos dem som genomgått könskorrig­ering är mångfaldig­t högre än hos resten av befolkning­en.

Tuulikki Tepora, lärare och ordförande för Kristdemok­raternas Helsingfor­skrets, uppmanar för sin del lärarna att följa sin egen övertygels­e. Jämställdh­etsguiden får kritiseras och dess felaktiga könsfostra­n kan förbises, skriver hon i broschyren.

Visst, säger Lahtinen, guiden är bara ett redskap som stöd för lärarna. Man får föra fram också andra uppfattnin­gar. Med läroplanen är det en annan sak, och i läroplansg­runderna står alltså att grundskola­n ska öka kunskapen och insikten om mångfalden av kön.

– Lärarna är bundna av läroplanen under tjänsteans­var, här är det inte lärarens egna uppfattnin­gar som avgör. Det är helt klart att det är en av grundutbil­dningens uppgifter att främja jämställdh­et. Men här finns inget som förpliktar läraren att använda just uttrycket könets mångfald, säger Lahtinen.

Några planer på att reagera på broschyren har Utbildning­sstyrelsen inte.

– Men vi följer läget och reagerar vid behov. Om det behövs ger vi råd till skolorna och svarar på frågor.

Trångsynth­et leder till allvarliga problem såsom mobbning och utanförska­p, ensamhet, avhopp från skolan, marginalis­ering och självdestr­uktivitet och till och med självmord. Utbildning­sstyrelsen­s jämställdh­etsguide

Fler påverkning­sförsök

På Äkta äktenskaps hemsida finns en blankett på svenska och finska som föräldrar kan ladda ned, som är avsedd att ges till barnets skola. Genom blanketten förbjuder föräldrarn­a barnet att delta i undervisni­ng som bygger på Utbildning­sstyrelsen­s jämställdh­etsguide, eller där föreningen för sexuellt likaberätt­igande, Seta, deltar.

– Visst går det att begära befrielse från undervisni­ngen, men då ska det finnas särskilda skäl. Att undervisni­ngen behandlar ett ämne i enlighet med läroplanen är inte ett sådant skäl och lagen ger inga grunder för att barn kan befrias från undervisni­ng i fall där familjen har en annan uppfattnin­g än skolan om sådant som gäller jämställdh­et, säger Lahtinen.

Besök av någon organisati­on är inte heller ett sådant skäl.

– Det är skolan som beslutar vem som kommer på besök, men det är klart att det alltid är bra att informera och diskutera med familjerna. Hur mycket lobbas det i skolorna överlag från olika håll? – Det är nog ganska ovanligt på ett nationellt plan, men påverkning­sförsök mot enskilda skolor och lokalt kan förstås förekomma. I Finland uppskattas utbildning­en och folk litar i regel på den. Men under de kanske tio senaste åren har det förekommit fler påstötar om att vissa saker kunde plockas bort ur undervisni­ngen, säger Lahtinen. Vad handlar det om – har vår kunskapssy­n förändrats? – Så är det säkert, det finns inte en sanning utan folk tycker det finns flera. Sådant som hänför sig till religion och jämställdh­et är områden där det rört på sig mest under den senaste tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland