Hufvudstadsbladet

Toppmöte mellan Trump och Kim förbereds – Helsingfor­s alternativ?

Ett möte mellan USA:s president och Nordkoreas ledare håller på att förberedas, bekräftar Donald Trump. Hans utrikesmin­isterkandi­dat Mike Pompeo har besökt Kim i hans slutna hemland och bland annat diskuterat möjliga platser för en sådan träff.

- TT/LARS LARSSON TT/TINA MAGNERGåRD BJERS

– Vi har haft direkta samtal på mycket hög nivå, extremt hög nivå, med Nordkorea, sade Donald Trump sent på tisdagen när han tog emot Japans premiärmin­ister Shinzo Abe i Florida.

Det satte i gång en uppsjö av spekulatio­ner och några timmar senare kunde tidningen The Washington Post bekräfta att Mike Pompeo, som fortfarand­e är underrätte­lsetjänste­n CIA:s chef, besökte Pyongyang över påskhelgen. Pompeo, som Trump just utsett till USA:s nästa utrikesmin­ister, reste som presidente­ns sändebud.

”Trevlig och förberedd”

Tidig morgon amerikansk tid twittrade Donald Trump ut en bekräftels­e på att mötet ägt rum.

”Mötet gick väldigt smidigt och en god relation skapades”, skriver presidente­n i sitt Twitterinl­ägg där han också berättade att ett möte mellan honom själv och den nordkorean­ska ledaren förbereds.

En kärnvapenn­edrustning kommer att ”vara bra för världen, men även för Nordkorea!” skriver presidente­n.

Kim ska ha varit trevlig och väl förberedd, enligt uppgifter till nyhetskana­len CNN. Nyhetsbyrå­n Reuters skriver att Pompeos möte med ledaren ska ha övertygat president Trump om att produktiva förhandlin­gar med Nordkorea är möjliga, om än långt ifrån garanterad­e.

En stötesten är dock var ett möte skulle kunna äga rum. Trump sade till journalist­er att fem platser övervägs och att träffen kan bli av redan i maj eller i början av juni.

Stockholm eller Helsingfor­s?

Bland platserna som diskuteras finns Stockholm, enligt bland annat amerikansk­a medier. Det neutrala Sverige har, till skillnad från många länder, diplomatis­ka förbindels­er med Nordkorea och agerar konsulär skyddsmakt för USA, Kanada och Australien gentemot Pyongyang. När statsminis­ter Stefan Löfven i början av mars besökte Trump i Vita huset erbjöd han fortsatt blågul hjälp med Nordkoreak­onflikten. Då framgick det även att det var tack vare Sverige som den svårt sjuke collegestu­denten Otto Warmbier, som hållits som fånge i Nordkorea, frigavs i fjol.

Några veckor senare gjorde Nordkoreas utrikesmin­ister Ri Yong-Ho ett överraskan­de besök i Stockholm. Då diskuterad­es bland annat framtiden för ytterligar­e tre amerikansk­a fångar som sitter fängslade i Nordkorea.

Helsingfor­s har också nämnts som ett alternativ för mötet. I mars besökte den högt uppsatta nordkorean­ska diplomaten Choi Kang-Il Finland. Utrikesmin­isteriet förnekade då att mötet hade något att göra med förberedel­serna för det planerade toppmötet.

Upptinad relation

Andra platser som förekommer i spekulatio­nerna inför det eventuella toppmötet är Mongoliets huvudstad Ulan Bator, den demilitari­serade zonen mellan Nord- och Sydkorea, på ett skepp någonstans till havs eller i ett sydasiatis­kt land som Malaysia eller Singapore. Genève, i det neutrala Schweiz, har också diskuterat­s.

Med undantag för ett besök i Kina i mars har Kim inte lämnat hemlandet sedan han tog över makten 2011.

Såväl Vita huset som CIA och Nordkoreas FN-ambassad har avböjt

att kommentera uppgiftern­a om Pompeos möte med Kim. Men träffen är ett tecken på att relationer­na mellan USA och Nordkorea tinat upp, något som de båda ländernas deltagande i vinter-OS i sydkoreans­ka Pyeongchan­g kan ha bidragit till. I nästa vecka är ett historiskt toppmöte mellan Kim och Sydkoreas president Moon Jae-In planerat i den demilitari­serade zonen mellan länderna.

I fjol pågick ett intensivt ordkrig mellan Trump och Kim, som bland annat fördes via Twitter. Trump kallade Kim för ”Raketmanne­n” och hotade att ”totalförst­öra” Nordkorea. Kim å sin sida pekade ut Trump som ”mentalt rubbad”.

 ?? FOTO: TT-AP/AHN YOUNG-JOON ?? En storbildss­kärm i Sydkorea visar bilder av USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.
FOTO: TT-AP/AHN YOUNG-JOON En storbildss­kärm i Sydkorea visar bilder av USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.
 ?? FOTO: EPA/MICHAEL REYNOLDS ?? Underrätte­lsetjänste­n CIA:s chef Mike Pompeo som president Donald Trump utsett till USA:s näste utrikesmin­ister
FOTO: EPA/MICHAEL REYNOLDS Underrätte­lsetjänste­n CIA:s chef Mike Pompeo som president Donald Trump utsett till USA:s näste utrikesmin­ister

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland