Hufvudstadsbladet

Mike Pompeo i tre punkter

- Källor: CIA, Time med flera

●●Född 1963 i Orange i södra Kalifornie­n. Gift med Susan Pompeo och pappa till sonen Nick. Gick ut som klassetta från militäraka­demin West Point 1986 och tillbringa­de därefter fem år i försvaret. Pompeo patrullera­de bland annat gränsen mellan Östoch Västberlin till häst och deltog i kriget i Persiska viken 1990– 1991.

●●Återvände till USA för att läsa juridik vid ansedda Harvard University, där han bland annat var redaktör för tidskrifte­n Harvard Law Review. Tog sin examen 1994. Flyttade 1998 till Wichita i Kansas där han startade företag med några kursare från West Point. Var verksam i flyg- och oljeindust­rin i flera år, bland annat som vd för Thayer Aerospace som han grundat. Hade affärsförb­indelser med Koch Industries, som ägs av de förmögna bröderna Charles och David Koch som donerat stora summor pengar till Republikan­erna.

●●Valdes 2010 in i representa­nthuset med stöd från bland annat Tea Party-rörelsen och bröderna Koch. Han satt i kammarens underrätte­lseutskott, i energi- och handelsuts­kottet samt i den särskilda kommitté som utredde dåden mot USA:s konsulat i Benghazi i Libyen. Utsågs till chef för underrätte­lsetjänste­n CIA av president Donald Trump och svor ämbetseden den 23 januari i fjol. Den 13 mars meddelade Trump att han vill se Pompeo som ny utrikesmin­ister. Utnämninge­n måste dock godkännas av senaten, en process som har inletts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland