Hufvudstadsbladet

Cyberattac­ker oroar nordiska ministrar

De nordiska länderna vill samarbeta mer för att möta cyberattac­ker och påverkanso­perationer. Finland och Sveriges utrikesmin­istrar ser aktivitet från Ryssland som ett stort problem.

- TT/LARS LARSSON

– Det är ju tyvärr erfarenhet­en så här långt att det är väldigt tydligt att det finns ryska trollfabri­ker och mycket informatio­n som produceras på ryskt håll, säger Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström (S) efter ett möte med sina kollegor inom ramen för nordiska ministerrå­det i Stockholm.

– Det kan ju finnas andra aktörer också, men det här är det som är väl känt redan och ett stort bekymmer. Det är viktigt att se saker för det de är, och våga nämna det. TT: Kan man påverka Ryssland då?

– Det är svårt, det vet alla. Men vi måste fortsätta att störa deras verksamhet­er så att de inte får effekt, säger Wallström.

Cybersäker­het var ett av de mer aktuella ämnena som diskuterad­es mellan utrikesmin­istrarna.

Timo Soini (Blå), Wallströms kollega, redogjorde för Finlands erfarenhet­er och beslutet att tillsätta en ambassadör med uppgift att motverka så kallade hybridoper­ationer. Också Soini pekar ut Ryssland som en stor källa för olika typer av attacker och operatione­r.

– Det finns flera olika aktörer som är aktiva varje dag och tyvärr är Ryssland en av dessa, säger Timo Soini. TT: Är Ryssland den största källan?

– Det finns flera aktörer, men det finns bevis för trollfabri­ker och den typen av aktivitete­r, säger Soini och syftar på Ryssland, men framhåller att det inte handlar om endast ett land som sprider felaktig informatio­n.

På frågan om han i sina kontakter med Ryssland har fått någon reaktion över att landet pekas ut.

– Jag är rädd för att man inte kommer att få någon att erkänna något alls när det gäller sådana här saker, säger Soini.

Häromdagen gick Storbritan­nien och USA ut öppet och anklagade ryska aktörer för att ligga bakom attacker mot viktiga system i världen sedan flera år tillbaka, en anklagelse som Ryssland helt väntat avvisat som helt grundlös.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland