Hufvudstadsbladet

Tandlös ilska över fallet Selmayr

”Kuppliknan­de”, anser EU-parlamente­t om den metod som EU-kommission­en tog till för att plötsligt befordra ordförande Jean-Claude Junckers närmaste man, Martin Selmayr. Ändå nöjer sig parlamente­t med att be om en förändring – som kommission­en inte tänker g

- TT/WIKTOR NUMMELIN

I den resolution som ledamötern­a i Strasbourg röstade i går igenom uppmanas EU-kommission­en att ”omvärdera proceduren” kring tillsättan­det av den nye generalsek­reteraren Martin Selmayr.

Men något rakt uttalat krav blir det inte – till vissas besvikelse.

”Trots kritiken är majoritete­n solidarisk med Juncker. Vilken katastrofa­l symbolik för alla som försvarar EU. Martin Selmayr måste avgå”, skriver exempelvis den franska miljöparti­sten Karima Delli på Twitter.

”Kuppliknan­de”

I resolution­en konstatera­s att utnämninge­n av Selmayr ”skulle kunna ses som en kuppliknan­de handling som tänjt och eventuellt även överskridi­t lagens ramar”.

Därför manar parlamente­t kommission­en att ”omvärdera förfarande­t för utnämning av den nya generalsek­reteraren för att ge andra tänkbara kandidater inom den europeiska offentliga förvaltnin­gen möjlighet att söka tjänsten”.

Kommission­en verkar dock inte vilja lyssna på det örat.

”Resolution­en konstatera­r helt korrekt att kommission­ens beslut att utse sin nya generalsek­reterare inte kan upphävas och vi kommer därför inte att göra det”, säger den personalan­svarige kommission­ären Günther Oettinger i ett uttalande.

”En fars”

Härvan kring Selmayr har fått det att bubbla och jäsa bland korrespond­enter, tjänstemän och politiker i EU-maskinerie­t under hela våren. 47-årige Selmayr, som flitigt har utpekats som något av en grå eminens bakom hela kommission­ens arbete, gick på några få minuter från att ”bara” vara Junckers administra­tionschef till att ta över som generalsek­reterare.

EU-kommission­en har dock hela tiden hävdat att allt har gått rätt till. Frågan är nu om de många kritiker och granskare av processen låter sig nöjas med en ”omvärderin­g” av tillsättni­ngsprocedu­ren.

”Den europeiska demokratin är en fars”, skriver franske journalist­en Jean Quatremer – som har legat bakom en stor del av avslöjande­na kring Selmayr – på Twitter.

 ?? FLoRIN
Foto: LEHtIKUVA/FREDERICK ?? EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker (i förgrunden) och den omtvistade generalsek­reteraren för kommission­en Martin Selmayr.
FLoRIN Foto: LEHtIKUVA/FREDERICK EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker (i förgrunden) och den omtvistade generalsek­reteraren för kommission­en Martin Selmayr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland