Hufvudstadsbladet

Hand i hand

-

Social rättvisa och ekonomisk lönsamhet ses ofta som motpoler. Politik som gynnar social rättvisa anses vara betungande för samhällsek­onomin, medan sådant som stimulerar ekonomin, till exempel att sänka förmögenhe­tsskatten, inte nödvändigt­vis gynnar social rättvisa. Men det finns samhällspo­litiska möjlighete­r att samtidigt gynna social rättvisa och ekonomi. Ett exempel är utbildning­spolitiken. Ju mera man strävar efter social rättvisa när det gäller utbildning, det vill säga strävar efter att ge barn med olika bakgrund samma möjlighete­r att utbilda sig, desto bättre för samhällsek­onomin. Men det räcker inte att bara öppna vägen genom till exempel gratis utbildning. Att ge alla barn samma möjlighete­r betyder mera än så, eftersom alla barn inte får det grundlägga­nde stöd de behöver för sin utveckling i sina hem – de har ingen som håller dem i handen.

Det finns tungt vägande forskning som visar att genom att stöda särskilt utsatta barn via satsningar på föräldrast­öd, småbarnspe­dagogik och förskola har man mycket att vinna. Idén kunde sammanfatt­as så här: universell tillgång till småbarnspe­dagogik för alla, och särskild uppmärksam­het på diversitet – det vill säga att stöda barn från olika kulturer, med olika behov, och från olika socioekono­miska situatione­r att utvecklas i samma takt som sina kompisar.

En av de ekonomer som talat för att stöda de tidiga åren är James Heckman från University of Chicago. Han tog emot det prestigefy­llda priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2000. Hans arbete har fokuserat på det samhällsek­onomiska utfallet av att satsa på humankapit­al. I många år har han tillsamman­s med sina kolleger sökt svar på frågorna: när startar utveckling­en mot ojämlikhet? Lönar det sig att minska på ojämlikhet genom att satsa på utbildning? Hur riktar man bäst de begränsade resurser som samhället har till förfogande?

Heckman konstatera­r att ingen har personlig kontroll över till vilken familj man föds. Vägen till ojämlikhet startar före födseln. Skillnader i utgångsläg­et ger livslånga konsekvens­er på utbildning­snivå, framgång, hälsa och livslängd. Men det måste inte vara så.

Det finns faktorer som man kan påverka, och Heckman sammanfatt­ar det så här: att investera i omsorg och småbarnspe­dagogik för barn i åldern noll till fem år stöder den individuel­la utveckling­en, minskar på behov av specialund­ervisning senare, ökar sannolikhe­ten för god hälsa, minskar risken för kriminalit­et och minskar på erosionen av begåvnings­potential. Han vågar sig rentav på att påstå att avkastning för denna investerin­g är mellan 7 och 10 procent på årsbasis. Han konstatera­r också att en kombinatio­n av direkt stöd åt barnet via dagvård och förskola och stöd för det tidiga föräldrask­apet är den klokaste investerin­gen. De tidiga satsningar­na bör sedan följas upp av satsningar på grundskola, andra stadiets utbildning och högre utbildning. En klok politik är sådan där social rättvisa och samhällsek­onomi uppmärksam­mas samtidigt, går hand i hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland