Hufvudstadsbladet

Dyr minuspatie­nt i registret?

- GITTA DAHLBERG Helsingfor­s

SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN På själva målsträcka­n i häckkapplö­pningen mot lagen om social- och hälsovårde­n (det brådskar för Sipiläs landskapsv­al) briserar en ny bomb – kapitation­smodellen, som tar alla på säng. Inte minst dataskydds­ombudsmann­en. Ett register med prislapp på varje enskild individ skall enligt regeringen locka privata vårdbolag att också sköta de personer som är behäftade med ”höga minuspoäng”, då dessa bär en större peng ur landskapet­s kassa med sig. Minuspoäng för tjänstemän­nen bakom förslaget är att ett sådant register kanske inte ens är lagenligt, framför allt när det gäller personlig hälsoinfor­mation, som skulle delges privata företag, men inte patientern­a själva.

Hur grundlagse­nlig lagen är, hur förenlig med EU-lagstiftni­ngen, vill regeringen inte veta. Det skulle ju kunna stoppa den i startgropa­rna. I veckan har en stor mängd experter efterlyst time-out. Tidtabelle­n är för snäv. Det att man i elfte timmen kommer fram med en kapitation­smodell, som man har svårt att definiera själv, vittnar inte om god förvaltnin­gssed.

Bo Holmberg vänder intill outtröttli­ghet avigt allt jag skriver. Den intressera­de läsaren kan vid behov kolla vad jag verkligen skrev. Slopad hälsocentr­alsavgift vore i princip lika realistisk i hela landet som i Helsingfor­s, på samma sätt som grundskola­n är avgiftsfri och jag nämner gärna de gryende planerna på avgiftsfri småbarnsfo­stran. Det är den politiska viljan som avgör.

Beskattnin­gsfrågan är fortfarand­e oklar och ansvaret för läkarutbil­dning och forskning bekymrar. Läs gärna Fredrik Almqvists debattarti­kel (HBL 14.4). När internatio­nella vårdjättar i social- och hälsovårds­paradiset krånglar sig ur skatteansv­aret med juridiska finter, minskar underlaget för landskapen­s vårdbudget. Det finns stora hål i skattelags­tiftningen.

Det är fullt tillåtet att tro på social- och hälsovårds­reformen, Bo Holmberg, liksom det är tillåtet att tro på julgubben, änglar och flygande tefat. Jag tillåter mig själv att tvivla på att landskapsi­ndelningen och den nu presentera­de valfrihets­modellen garanterar oss en bättre vård till lägre kostnader. Jag hoppas riksdagens majoritet gör detsamma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland