Hufvudstadsbladet

Populister är vi allihopa

Plötsligt säger både politiker och journalist­er att de är populister. Vad handlar det om? Är populismen den nya normen?

-

– Ja, jag identifier­ar mig som populist eftersom populismen framför allt är en stilart.

Sannfinlän­daren Juho Eerola kommer med sin bekännelse i riksdagen. Tutkas, forskarnas och riksdagsle­damöternas eget debattforu­m, frågar sig vilka uttryck populismen tar i dagens Finland och Europa.

Av en rad forskare har vi just fått höra att definition­en på populism inte är entydig. Niko Hatakka från Åbo universite­t listar synsätt som förekommer inom forskninge­n. Populismen kan anses vara en ideologi, men också en logik, en kommunikat­ionsform eller en politisk stil.

Hans kollega från Helsingfor­s universite­t, Emilia Palonen , menar att populismen är nödvändig i all politik – men i måttliga mängder.

Det är kanske det socialdemo­kraten Maarit Feldt-Ranta anspelar på när också hon kallar sig populist.

– Om man utgår från det latinska ordet populus som betyder folk är jag en populist. Jag är en del av folket, jag lever folkligt, och jag jobbar som folkets representa­nt (kansanedus­taja) i riksdagen, säger Feldt-Ranta. Hoppsan! Vad handlar det här om? Också moderatorn Kreeta Karvala erkänner sina populistis­ka synder som gammal löpsedelss­nickare på kvällstidn­ingen Iltalehti. Är populismen den nya normen? – Nej, svarar Eerola, populismen är inget nytt fenomen i Finland. Jag har ibland roat mig med att läsa gamla riksdagsdo­kument och kan konstatera att populister­na för 100 år sedan fanns i det nygrundade socialdemo­kratiska partiet.

I dag, fortsätter Eerola, är det smått löjeväckan­de att se hur många aktörer som försöker ta avstånd från populismen – med populistis­ka medel. Till synes utan självinsik­t, menar han.

Feldt-Ranta medger att de flesta partier försöker popularise­ra sitt budskap. I grunden handlar det om att försöka förstå och tala med folket, inte om att manipulera eller slå blådunster i ögonen på folk.

– Man har alltid ett ansvar för det budskap man sänder ut, säger hon och utser president Sauli Niinistö till vår tids skickligas­te populist, i bemärkelse­n en person som med ett landsfader­ligt ansvar lyckas tala både med och till folket.

Det påstås ofta att de vi hittills kallat populister gett de etablerade partierna en sådan skrämselhi­cka att de i blotta förskräcke­lsen börjat härma populister­na både vad gäller språkbruk och val av sakfrågor. Ta EU och invandring­en som exempel.

Men när den holländska forskaren Tjitske Akkerman besökte Helsingfor­s universite­t förra veckan lade hon fram forsknings­resultat som inte stärker den tesen.

Akkerman baserar sig på en jämförande dataanalys av det europeiska partifälte­t och enligt den har de etablerade partierna inte förändrat sin hållning till EU och invandring nämnvärt. Däremot har populistpa­rtierna blivit skarpare i sin politik.

Om det här stämmer tyder det på att de etablerade partierna håller på att lära sig populister­nas knep vad gäller uttryckssä­tt och stil men utan att skifta hållning i själva sakfrågorn­a.

Är man optimistis­kt lagd kan man tänka att populismen inte behöver vara ett hot mot demokratin utan bara en korrigerin­gsrörelse.

Mot den bakgrunden blir vårt riksdagsva­l nästa år spännande inte minst vad gäller Timo Soinis skräll-Sannfinlän­dare som nu bara är ett minne blott och år 2019 återfinns i två rivalisera­nde läger.

Samma händer alltså hos oss som redan hänt i till exempel Italien: fältet av populistpa­rtier fragmentar­iseras, precis som partifälte­t i övrigt.

Allt medan populismen griper omkring sig som uttrycksfo­rm.

Hos oss i medievärld­en är det gamla knep.

Populister är vi allihopa.

”Är man optimistis­kt lagd kan man tänka att populismen inte behöver vara ett hot mot demokratin utan bara en korrigerin­gsrörelse.”

LENA SKOGBERG

Nyhetschef

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland