Hufvudstadsbladet

Almqvist övergav saklig analys

- BO HOLMBERG Karis

SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN Jag har under årens lopp lärt mig uppskatta professor Fredrik Almqvist dels för hans gedigna insatser till förmån för barn- och ungdomspsy­kiatrins utveckling, dels för hans engagemang för de stora mängder patienter han vårdat. Hans profil är varm och medmänskli­g.

Men nu har Almqvist valt att ta till storslägga­n (HBL 14.4) och har övergett allt av saklig analys av vårdreform­en och målar upp den som ett fasansfull­t monster som kommer att drabba vårt land. Han ser ingen fördel med förbättrad vårdtillgå­ng och genom att få vår breda läkarkapac­itet i bruk för att erbjuda även fattiga vårdbehöva­nde en snabbare och valbar vårdtillgå­ng inom grundvårde­n där köerna nu är orimligt långa. Han har inte läst lagmateria­let, utan sprider grava misstolkni­ngar i kraft av sin position som erfaren professor och specialist­läkare, med alla de fördomar som icke insatta kritiker överöser debatten med.

Almqvist spår att privata vårdbolag kommer att blockera sjukhusen inom specialist­vården med remisser för att bli av med sina patienter som behöver mera vård. Ändå vet Almqvist att centralsju­khusen dagligen returnerar en stor mängd remisser till olika vårdenhete­r inom grundvårde­n och uppmanar dem att göra utförligar­e undersökni­ngar innan remisser sänds på nytt.

Hade Almqvist i sin iver att slå ner vårdreform­en besinnat sig en stund och tagit reda på fakta om reformen hade han kunnat studera de många pilotproje­kt som redan gjorts där man prövat systemet med valfrihet med tiotusenta­ls patienter. De har visat att de privata centralern­a sänt färre remisser än hälsocentr­alerna till specialist­vården.

Almqvist jämför med Sverige som betalar enligt åtgärd av privatsekt­orn inom valfrihete­n. Men han har inte noterat att landskapen hos oss kommer att betala en årsersättn­ing per patient och att privata bolag inte själva bestämmer priset, utan gör avtal enligt landskapet­s taxa.

Herbert Walther lyckas inte skriva en enda på fakta baserad uppgift i sin polemik (HBL 14.4) mot mig. Han insisterar bland annat att de nödställda måste välja mellan mat eller mediciner. Som jag sagt ges utkomststö­d för alla medicin- och vårdkostna­der av Folkpensio­nsanstalte­n. Walther förstår inte heller att genom valfrihete­n i vården är patientern­as självrisk densamma oberoende av vald vårdcentra­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland