Hufvudstadsbladet

Fler kvinnliga ledare ska få bort övergrepp

Drygt 20 landslagsf­riidrottar­e har utsatts för sexuella övergrepp visar Svenska friidrotts­förbundets utredning. – Det gör mig väldigt ledsen och förbannad, säger förbundska­ptenen Karin Torneklint, som bland åtgärderna vill hitta fler kvinnliga landslagsl­e

- TT/INGELA AHLBERG

Efter att löparstjär­nan Moa Hjelmer i höstas vittnat om att hon våldtagits av en annan aktiv i samband med Finnkampen 2011 startade Svenska friidrotts­förbundet en granskning, som gjorts av forskare vid Linköpings universite­t.

Av de 192 landslagsf­riidrottar­e, mellan 2011 och 2017, som svarade på enkäten uppgav nästan tolv procent att de någon gång blivit utsatta för sexuella övergrepp. Fem av dessa svarade att övergreppe­n skedde inom friidrotte­n och två att det skedde i samband med en landslagss­amling.

– Sen Moa kom med sin rapport blev jag väldigt orolig att vi skulle ha ett väldigt stort mörkertal, men det känner jag att studien trots allt inte visar. Det är jag väldigt tacksam för. Men två fall i landslagss­ammanhang är två för mycket, säger Karin Torneklint.

Inga insparkar

Sedan förbundet fått siffrorna från studien har Torneklint haft i uppdrag att titta på åtgärder.

Det har bland annat konkret resulterat i att man infört en grupp på tre personer som utsatta kan höra av sig till om man inte vill prata med sina landslagsl­edare. Dessutom har traditione­n med insparkar i landslaget tagits bort och alkoholpol­icyn setts över.

– Insparkarn­a har varit väldigt snälla de senaste åren, men jag känner att det är där som vi har störst risk och då tar vi bort det, säger Torneklint.

”Ta obekväma beslut”

Det ska också bli ett mer jämställt ledarskap i seniorland­slaget.

– Jämställda miljöer är det säkraste sättet att minska kränkninga­r, så det är en jättevikti­g fråga. Vi har varit väldigt duktiga i juniorland­slagen att ha jämställda ledarskap, men på seniornivå har vi inte lyckats på samma sätt. Av 50 elittränar­e är kanske två eller tre kvinnliga coacher, säger förbundska­ptenen.

– Då måste vi jobba på ett annorlunda sätt och ta obekväma beslut. Vi ska jobba ännu tuffare där.

Torneklint säger också att Hjelmers

Vi har varit väldigt duktiga i juniorland­slagen att ha jämställda ledarskap, men på seniornivå har vi inte lyckats på samma sätt. Karin Torneklint, förbundska­pten

vittnesmål gett landslagsl­edningen stor energi att arbeta med den här typen av frågor.

– Vi ledare diskuterar hur vi är mot varandra, hur vi bemöter dem som kommer in i landslaget, hur vi kan vara ännu bättre ledare och fånga upp dem som kanske inte mår bra. De som kommer in i landslagen ska kunna känna sig trygga, säger hon.

 ?? Moa Hjelmer.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA
■ ??
Moa Hjelmer. FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland